Ο Κώστας Μαργαρίτου μέλος Δ.Σ. και Διευθυντής Ανάπτυξης του ΚΕΔΙΣΑ έδωσε συνέντευξη στο ελληνικό πρόγραμμα του κρατικού ραδιοφώνου SBS της Αυστραλίας με θέμα την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Ο Κ. Μαργαρίτου απέδωσε στο φαινόμενο τον τίτλο «σημεία των καιρών με δύο ξεχωριστά χαρακτηριστικά της σύγχρονης εποχής». Η άνοδος της ακροδεξιάς χαρακτηρίστηκε ως ένα φαινόμενο που προκαλείται από την ύφεση, όπως στον Μεσοπόλεμο, ενώ στη σύγχρονη εποχή επιδεινώνεται από τη μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης.
Ο Κ. Μαργαρίτου σχετικά με την Αυστρία υποστήριξε πως το διακύβευμα των εκλογών παραπέμπει σε τρεις παράγοντες :
(α). Μετανάστευση, (β). Ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών και μετατόπιση του πολιτικού συστήματος της Αυστρίας προς τον προεδροκεντρισμό από τον υποψήφιο του ακροδεξιού κόμματος, γεγονός που κινητοποίησε τις 750.000 επιστολικές ψήφους και σήμανε την οριακή νίκη του «Πράσινου» Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλερ με την υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών και του αυστριακού Λαϊκού κόμματος που συγκυβερνούν από το 2008 και (γ). Μήνυμα προς την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση η ακροδεξιά βγαίνει ενισχυμένη στην Αυστρία και στην Ευρώπη.
Η άνοδος της ακροδεξιάς (Κύπρος, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία) επισήμανε ο Κ. Μαργαρίτου είναι ένα φαινόμενο που προκαλείται από την οικονομική ύφεση, το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ και την αναποτελεσματικότητα στη μεταναστευτική πολιτική.
Ωστόσο δήλωσε πως οι ακραίες φωνές δεν έχουν λόγο ύπαρξης σε μία δημοκρατία και σε ένα κράτος που λειτουργεί αποτελεσματικά. Ως παραδείγματα ανάσχεσης του φαινομένου ανέφερε ότι η ύφεση θα πρέπει να αντιστραφεί με τη μεταφορά πόρων προς τις φτωχές οικονομίες της Ένωσης και όχι μέσω δανείων και υποθήκευσης εθνικών περιουσιακών στοιχείων.
Ο Κ. Μαργαρίτου τόνισε επίσης ότι η πολιτική ολοκλήρωση της Ένωσης πρέπει να συνοδευθεί από πιο ουσιαστικές δημοκρατικές διαδικασίες που θα αυξήσουν τη λογοδοσία των ευρωπαϊκών ηγετών απέναντι στους πολίτες. Εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κοινό ψηφοδέλτιο με αντιπρόεδρο της Ένωσης ως μόνιμο πρόεδρο του Συμβουλίου των υπουργών της ΕΕ. Ενώ για τη μετανάστευση υποστήριξε πως κανείς δεν γεννιέται ρατσιστής ή εγκληματίας και πως οι Ευρωπαίοι είναι φιλόξενοι, αλλά φοβούνται τους Ισλαμιστές και τα ακραία στοιχεία που κινούνται μεταξύ των μεταναστών. Το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ όπου λίγοι ήταν αυτοί περίμεναν την επικράτηση του Ντόναλντ Τράμπ στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Ως εργαλεία εμπέδωσης της ασφάλειας πρότεινε την αυστηροποίηση ποινών σε ειδεχθή εγκλήματα, όπως οι βιασμοί και οι δολοφονίες με θρησκευτικά κίνητρα καθώς και την απαγόρευση θρησκευτικών και πολιτικών κινημάτων που έχουν ως στόχο την κατάλυση της Δημοκρατίας και των θεσμών. Στόχος της Ευρώπης, όσο και της Αμερικής αλλά και του Δυτικού κόσμου πρέπει να είναι πρώτιστα η προστασία του Δυτικού τρόπου ζωής που τον κάνει ελκυστικό για τους ίδιους τους πολίτες αλλά και για τους μετανάστες. Τέλος, υποστήριξε πως αν δεν ληφθούν ανάλογα μέτρα όπως τα ανωτέρω το φαινόμενο της ακροδεξιάς θα γιγαντώνεται, ενώ αν ενισχυθεί η Δημοκρατία, οι θεσμοί, ο Δυτικός τρόπος ζωής και το κοινωνικό κράτος δικαίου της Ευρώπης τότε τα ακροδεξιά κινήματα και κάθε μορφή ακραίας πολιτικής οργάνωσης δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης στην Ευρώπη αλλά και στη Δύση εν γένει.
Όλη η συνέντευξη του Κώστα Μαργαρίτου εδώ