Παρουσίαση Έρευνας του Δ/ντη Ερευνών του ΚΕΔΙΣΑ Δρ.Πέτρου Βιολάκη σε διήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο-15/16 Δεκεμβρίου 2017

Posted on Posted in Νέα ΚΕΔΙΣΑ

Ο Δ/ντης Ερευνών του ΚΕΔΙΣΑ Δρ.Πέτρος Βιολάκης παρουσίασε έρευνα με τίτλο «Ρητορική αξιοποίησης του φαινομένου των «Ψευδών Ειδήσεων» από τον Ερντογάν στο Πλαίσιο του Αντι-Ευρωπαϊσμού και της Δόμησης της Νεο-Οθωμανικής Ταυτότητας» στα πλαίσια του Διήμερου Συμποσίου του Ερευνητικού Δικτύου της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης  με θέμα «Ανταγωνισμοί και «καθεστώτα αλήθειας» στον σύγχρονο πολιτικό λόγο: Μετα-αλήθεια, ψευδείς ειδήσεις και προπαγάνδα» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 15-16 Δεκεμβρίου 2017.

Ακολουθεί παρακάτω η σύνοψη της παρουσίασής του

Μια από μηνών εύθραυστη ισορροπία στα εσωτερικά της Τουρκίας «εκτονώθηκε» με μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο πλέον «κερδισμένος» του πραξικοπήματος είναι ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος κατάφερε και κινητοποίησε σημαντικό μέρος του πληθυσμού, το οποίο βγήκε στις πλατείες και στους δρόμους προς συμπαράσταση στην κυβέρνησή του. Πώς όμως η Τουρκία από μια Ευρωπαϊκή πορεία και με οικονομία σε ανάπτυξη κατέληξε στο πραξικόπημα; Η παρούσα μελέτη προσπαθεί να ρίξει φως σε αυτό το ερώτημα ερευνώντας την ρητορική του προέδρου Ερντογάν μέσω της θεωρίας εξευρωπαϊσμού το Radaelli (Radaelli, 2004: 3,4) που οδηγούν στην συγκρότηση μιας Ευρωπαϊκής κουλτούρας από την περίοδο που ήταν δήμαρχος στην Κωνσταντινούπολη ως το πραξικόπημα.  Για το σκοπό αυτό, επίσης, εξετάζεται η ρητορική του Ερντογάν, ως προς τη χρήση/υιοθέτηση/κατασκευή «ψευδών ειδήσεων» και τον ρόλο τους στην δόμηση της ΝεοΟθωμανικής Ταυτότητας. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται η μεθοδολογία της ποιοτικής ανάλυσης περιεχομένου (α) σύμφωνα με το θεωρητικό πλαίσιο του Εξευρωπαϊσμού, όπως διατυπώνεται από τον Radaelli, και (β) μεθοδολογία και ανάλυσης λόγου (discourse analysis) ως προς την εργαλειακή χρήση των “fake news”. Εξετάζεται εάν το φαινόμενο τον “ψευδών ειδήσεων” χρησιμοποιείται τυχαία ή στρατηγικά με στόχο τη δόμηση αντι-δυτικής ρητορικής  και τη συγκρότηση μιας νέας εθνικής ταυτότητας με κύριο στοιχείο την θρησκεία.  Για να απαντηθούν τα ερευνητικά ερωτήματα εξετάζονται συστηματικά οι αποδόσεις αιτιότητας σε σχέση με το φαινόμενο των «ψευδών ειδήσεων»  στις περιπτώσεις (ι) των μουσουλμάνων της Μιανμάρ (Βιρμανίας), (ιι), των εκλογών της Αιγύπτου, (ιιι) του Μπαγκλαντές το 2016 σχετικά με τον απαγχονισμό ισλαμιστή ηγέτη, (ιν) της παράδοσης στην Τουρκία ατόμων φερόμενων ως γκιουλενιστών από την Μαλαισία και (ν) της προστασίας των Ουιγούρων μουσουλμάνων της Κίνας.