Γράφει η Βασιλική Καϊδαντζή*, Απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Interdisciplinary Master in International Affairs & Global Security στο The Graduate Institute Geneva
Τον τελευταίο αιώνα και ιδίως τα τελευταία 20 χρόνια, η διάδοση της τρομοκρατίας αποτελεί σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια καθώς υπονομεύει τις ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδης ελευθερίες. Πέρα από το καταστροφικό ανθρώπινο κόστος της τρομοκρατίας, τέτοιου είδους ενέργειες αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση των κυβερνήσεων και στην υπονόμευση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της απειλής είναι ιδιαίτερα δύσκολη δεδομένης της πολύπλοκης και συνεχώς εξελισσόμενης φύσης της τρομοκρατικής δραστηριότητας. Τα κίνητρά της, η χρηματοδότηση, οι μέθοδοι επίθεσης και η επιλογή του στόχου αλλάζουν διαρκώς. Λόγω της πολύπλοκης λοιπόν φύσης της, ο ισχυρός συντονισμός και η συνεργασία εντός των εθνικών κυβερνήσεων και μεταξύ κρατών και οργανισμών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο αποτελεί ουσιαστικής σημασίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών καθώς επίσης και τη συνδρομή στη διερεύνηση και δίωξη τέτοιου είδους περιπτώσεων.
*Η παρούσα ερευνητική εργασία της Βασιλική Καϊδαντζή εκπονήθηκε μέσα στα πλαίσια της τρίμηνης πρακτικής της άσκησης στο ΚΕΔΙΣΑ την περίοδο 1 Οκτωβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2019.