Με χειροκροτήματα ανακούφισης υποδέχθηκε η γαλλική Εθνοσυνέλευση την επιβεβαίωση, από τα χείλη του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, της πληροφορίας ότι ο φερόμενος ως εγκέφαλος των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι είναι νεκρός. Ο 28χρονος Βέλγος Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ αποδείχθηκε, τελικά, ότι ήταν ένας από τους δύο τρομοκράτες που σκοτώθηκαν το πρωί της Τετάρτης ύστερα από πολύωρη επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας στο κρησφύγετό τους, στο παρισινό προάστιο Σεν Ντενί. Η ταυτοποίησή του έγινε δυνατή χάρη στα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στο εν λόγω διαμέρισμα.
Λίγο αργότερα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, δήλωσε ότι ο Αμπαούντ, προτού κατευθυνθεί στο Παρίσι, είχε περάσει και από την Ελλάδα. Αφού τόνισε ότι «καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μας ενημέρωσε ότι (ο Αμπαούντ) πέρασε από το έδαφός της προτού φτάσει στη Γαλλία», ο Καζνέβ δήλωσε ότι μόνο στις 16 Νοεμβρίου, τρεις ημέρες ύστερα από το λουτρό αίματος, «λάβαμε πληροφορίες από μυστική υπηρεσία μη ευρωπαϊκής χώρας πως ήταν σε γνώση της παρουσίας του στην Ελλάδα». Ο Γάλλος αξιωματούχος δεν κατονόμασε τη «μη ευρωπαϊκή χώρα» που φέρεται να έδωσε τις πληροφορίες, πηγές από την Αθήνα, όμως, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το Μαρόκο, τη γενέτειρα του Αμπαούντ.
Με δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε πως η Αθήνα δεν είχε καμία ένδειξη ότι ο Αμπαούντ βρέθηκε κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Ο ίδιος ανώνυμος αξιωματούχος προσέθεσε ότι ουδέποτε το Παρίσι παρέσχε σχετικές πληροφορίες στην Αθήνα.
Οι ευρωπαϊκές διαδρομές του Βέλγου τρομοκράτη προκαλούν πονοκέφαλους και στο Βερολίνο. Το περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε ο Αμπαούντ πέρασε και από τη Γερμανία, και μάλιστα ανακρίθηκε, στις 20 Ιανουαρίου του 2014, από την ομοσπονδιακή αστυνομία στο αεροδρόμιο της Κολωνίας, αλλά αφέθηκε ελεύθερος να συνεχίσει το ταξίδι του, καθώς δεν προέκυψε κάτι ενοχοποιητικό εις βάρος του.
Μιλώντας σε αγγλόφωνη ιστοσελίδα του «Ισλαμικού Κράτους», ο Αμπαούντ είχε καυχηθεί για την ευκολία με την οποία μετακινούνταν από τη Συρία στο Βέλγιο και από εκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οπως αποκάλυψε ο Καζνέβ, ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι είχε εμπλακεί σε άλλες τέσσερις απόπειρες επιθέσεων, οι οποίες απετράπησαν χάρη στις ενέργειες των διωκτικών αρχών.
Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η χθεσινή προειδοποίηση Βαλς, από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης, ότι «υπάρχει κίνδυνος ακόμη και τρομοκρατικών επιθέσεων με χημικά ή βιολογικά όπλα». Ο Γάλλος πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., οι οποίοι συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες, να εγκρίνουν τις προτάσεις της χώρας του για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Στις εν λόγω προτάσεις περιλαμβάνεται η ενίσχυση των ελέγχων ακόμη και στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν. Προχωρώντας ακόμη πιο μακριά, η Ολλανδία πρότεινε τη δημιουργία μιας «Σένγκεν δύο ταχυτήτων», με την εισαγωγή ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα αρκετών χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Από την πλευρά της, η Σουηδία προτείνει την εισαγωγή βιομετρικών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν.
Πηγή: www.kathimerini.gr