Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΕΔΙΣΑ με θέμα: «Η Ευρωατλαντική Αρχιτεκτονική Ασφαλείας και η Τουρκία»-Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Posted on Posted in Εκδηλώσεις, Νέα ΚΕΔΙΣΑ

Τo Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ διοργάνωσε με επιτυχία την Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 εκδήλωση με θέμα «Η Ευρωατλαντική Αρχιτεκτονική Ασφαλείας και η Τουρκία». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Amalia Athens με χορηγούς επικοινωνίας το περιοδικό Foreign Affairs-The Hellenic Edition, το EleftherosTypos.gr και το Armynow.net

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων(ΣΣΕ) Δρ.Κωνσταντίνος Γρίβας, ο Διεθνολόγος και Εκδότης της Ελληνικής Έκδοσης του περιοδικού Foreign Affairs κ. Λουκάς Κατσώνης, ο Διεθνολόγος κ.Δημήτρης Ιατρίδης, ο Αντιστράτηγος ε.α. κ.Λάμπρος Τζούμης και ο Διευθυντής Ερευνών του ΚΕΔΙΣΑ Δρ.Πέτρος Βιολάκης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ του ΚΕΔΙΣΑ κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Αθήνα τις απογευματινές ώρες της 15ης Απριλίου, στρατηγοί και ναύαρχοι ε.α., πρέσβεις, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δημοσιογράφοι και πολυάριθμοι φοιτητές Διεθνών Σχέσεων Ελληνικών ΑΕΙ. Ιδιαίτερη τιμή για το ΚΕΔΙΣΑ αποτέλεσε η παρουσία της Γενικής Γραμματέως της Ελληνικής Ένωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία (ΕΕΑΕΣ) κας Αλίκης Μητσάκου και του Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) κ. Χαράλαμπου Τσαρδανίδη.

Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος κατά την σύντομη εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε ότι η Τουρκία υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομακρύνεται τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο από την Δύση. Το γεγονός αυτό καταδεικνύουν μια σειρά από ενέργειες της Τουρκίας με κορυφαία εξ’ αυτών την απόφασή της να προμηθευτεί το σύγχρονο αντι-αεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία. Για την επιλογή της αυτή έχουν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τα άλλα κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πληθαίνουν οι φωνές τόσο έγκριτων αναλυτών όσο και αξιωματούχων στις ΗΠΑ που ζητούν την έξωση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ λόγω της απρόβλεπτης και απαράδεκτης συμπεριφοράς της που υπονομεύει τα συμφέροντα της Συμμαχίας. Ο κ. Ανδρέας Μπανούτσος διατύπωσε, σε αντίθεση με τη συμβατική σοφία, την ρηξικέλευθη άποψη ότι αν υλοποιηθεί τελικά το σενάριο της αποβολής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, η εξέλιξη αυτή μπορεί να  είναι θετική για τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα καθώς θα μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 της Ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ (Συνθήκη της Ουάσιγκτον- 4 Απριλίου 1949) περί συλλογικής άμυνας, άρθρο το οποίο παραμένει ανενεργό μέχρι σήμερα δεδομένου ότι και τα δύο κράτη (Ελλάδα και Τουρκία) είναι μέλη της Συμμαχίας.

Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής της ΣΣΕ Δρ.Κωνσταντίνος Γρίβας στην ομιλία του αναφέρθηκε ότι στο σύγχρονο πολυπολικό κόσμο η Τουρκία διεκδικεί το ρόλο μιας Μεγάλης Δύναμης η οποία επιθυμεί να δρα αυτόνομα εξυπηρετώντας τα εθνικά της συμφέροντα χωρίς να υπακούει στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα μέσα σε αυτό το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον θα πρέπει να ασκήσει μία εθνοκεντρική εξωτερική πολιτική η οποία θα την καταστήσει μεσαία δύναμη στο διεθνές σύστημα και εξισορροπητικό παράγοντα για λογαριασμό της Δύσης μιας αναθεωρητικής Τουρκίας.

Ο Διεθνολόγος κ.Δημήτρης Ιατρίδης, κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στους λόγους κατά τους οποίους τα τελευταία χρόνια η Τουρκία του Ερντογάν άρχισε να απομακρύνεται από τη Δύση και να θεωρείται πλέον μία «ανελεύθερη δημοκρατία». Αναφέρθηκε επίσης ότι η απόφαση του Ερντογάν να προβεί σε αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία αποτέλεσε την κορωνίδα των προκλήσεων σε επίπεδο οριακής και ριψοκίνδυνης διπλωματίας από την πλευρά της Τουρκίας, απόφαση που θέτει σε αμφισβήτηση τη θέση της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ. Τέλος αναφέρθηκε ότι η πολιτική του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δεν μπορεί να αποτελεί αξιόπιστη επιλογή για την Ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Ο Αντιστράτηγος ε.α κ.Λάμπρος Τζούμης στην ομιλία του αφού αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας ως ανασχετικού βραχίονα της ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σημείωσε ότι η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό εντός του ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ και επισήμανε μετά βεβαιότητας ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει την αποχώρηση της Τουρκίας για τους παρακάτω λόγους : Οποιαδήποτε αποχώρηση κράτους-μέλους από τη Συμμαχία, θα σημάνει την αρχή της αποδιοργάνωσής της. Πόσο μάλλον για μια χώρα με τεράστιες στρατιωτικές δυνατότητες, όπως η Τουρκία. Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα οδηγούσε σε κατακόρυφη αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ρωσίας, κάτι το οποίο απεύχεται η Δύση. Σε ότι αφορά τέλος τα σενάρια αποχώρησης από το ΝΑΤΟ της Τουρκίας ανέφερε ότι η Άγκυρα όχι μόνο σκοπεύει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ αλλά διεκδικεί τη διοίκηση στην Κωνσταντινούπολη του αρχηγείου της Πρωτοβουλίας Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (NRI), Readiness Initiative, δύναμη που θα συμπεριλάβει 30 τάγματα, 30 πολεμικά πλοία και 30 μοίρες πολεμικών αεροσκαφών, με δυνατότητα ανάπτυξης εντός 30 ημερών.

Ο Διεθνολόγος και Εκδότης της Ελληνικής Έκδοσης του περιοδικού Foreign Affairs κ.Λουκάς Κατσώνης κατά την ομιλία του διατύπωσε την άποψη ότι η Τουρκία είναι σημαντικός παράγοντας στους Δυτικούς αμυντικούς σχεδιασμούς και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να αποκοπεί οριστικά από την Δύση. Ωστόσο, η τυχοδιωκτική πολιτική της ήδη τιμωρείται από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και άλλους ισχυρούς δρώντες του φιλελεύθερου κόσμου. Επισήμανε πάντως ότι το σημαντικό είναι το τι κάνουμε εμείς ως Ελληνικό έθνος και ως κοινωνία. Αν θέλουμε να παραμείνουμε ως ένας -στο μέτρο του δυνατού- ανεξάρτητος δρών εντός της Δυτικής συμμαχίας, θα πρέπει να αποκτήσουμε πατριωτική πολιτική, βασισμένη στον ρεαλισμό και τον κοινό νου.

Η εισήγηση του Διευθυντή Ερευνών του ΚΕΔΙΣΑ Δρ. Πέτρου Βιολάκη εστιάστηκε στην ταυτότητα της Τουρκίας και τον προσανατολισμό της χώρας προς την Ευρώπη και τον Δυτικό πολιτισμό. Η προσέγγιση αυτή επέτρεψε να παραχθούν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την αλλαγή πλεύσης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περαιτέρω κατανόηση της Τουρκικής κοινωνίας, τον αντίκτυπο του πολέμου της Συρίας στη λήψη αποφάσεων της Τουρκικής ηγεσίας, τον ρόλο της ρητορικής του Τούρκου προέδρου, της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και της δυναμική της χώρας ως προς τη σχέση της με το ΝΑΤΟ, και τους διεθνείς θεσμούς γενικότερα.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε μία πολύ ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του ακροατηρίου και των ομιλητών.

 

5N9A3224

Το πάνελ της εκδήλωσης:(Αριστερά προς δεξιά): Δρ.Κωνσταντίνος Γρίβας (Καθηγητής Γεωπολιτικής στη ΣΣΕ), κ.Λουκάς Κατσώνης(Διεθνολόγος-Εκδότης Ελληνικής Έκδοσης του περιοδικού Foreign Affairs), κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος (Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ), κ.Δημήτρης Ιατρίδης (Διεθνολόγος-Δικηγόρος), Δρ.Πέτρος Βιολάκης (Δ/ντης Ερευνών ΚΕΔΙΣΑ)

5N9A3155

Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος

 

5N9A3246

5N9A3273

5N9A3462

5N9A3373

Ο κ.Δημήτρης Ιατρίδης (Διεθνολόγος-Δικηγόρος)

5N9A3473
Ο Αντιστράτηγος ε.α. κ.Λάμπρος Τζούμης

 

5N9A3560
Ο Δρ.Πέτρος Βιολάκης, Διευθυντής Ερευνών ΚΕΔΙΣΑ

 

5N9A3494

Η κα Αλίκη Μητσάκου (Γενική Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία)

5N9A3038

Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ κ. Ανδρέας Γ.Μπανούτσος μαζί με τον Δ/ντη Ερευνών ΚΕΔΙΣΑ Δρ. Πέτρο Βιολάκη και την Γραμματεία της Εκδήλωσης (πάνω αριστερά ο κ.Μάριος Κράντας, κάτω αριστερά η κα Ελένη Ντώνη, κάτω κέντρο η κα Χρύσα Βασιλοπούλου και κάτω δεξιά η κα Κωνσταντίνα Καραφωτάκη)