Γράφει ο Δημήτρης Γ. Απόκης*
*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος
Οι συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία κατέρρευσαν και δυστυχώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια εκστρατεία απόδοσης ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και μια εμπλοκή της Αθήνας η οποία φανερώνει ένα ασαφή ρόλο με ταυτόχρονη ανυπαρξία στρατηγικής. Το παραπάνω σκηνικό, εξυπηρετεί – κουμπώνει απόλυτα θα λέγαμε – στη στρατηγική της Τουρκίας και προσωπικά του Ταγίπ Ερντογάν, που ποτέ δεν επιθυμούσαν λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Από την πρώτη στιγμή, ο Ερντογάν και η Άγκυρα, είχαν και έχουν ως στόχο την απόδοση ευθυνών στη Λευκωσία για την ανυπαρξία λύσης στο Κυπριακό, αλλά και την εμπλοκή της Ελλάδας, έτσι ώστε η Τουρκία να βγει ο καλός και αδικημένος παίκτης στην παρτίδα, με απώτερο σκοπό την αποκόμιση κερδών στην Κύπρο, μετέπειτα στο Αιγαίο, αλλά και τη χρήση του Κυπριακού ως κερκόπορτα για κέρδη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς όμως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς χώρας-μέλους.
Περίεργη σιγή Βρυξελλών και Ουάσιγκτον…
Την ίδια στιγμή, παρά την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία, παρατηρούμε μια απόλυτη σιγή ιχθύος από τις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως από την Ουάσιγκτον. Από τις Βρυξέλλες, οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη στρατηγική αντίληψη δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι. Οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα έχουν αποδείξει, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι η ΕΕ είναι ένας ασήμαντος στρατηγικός παίκτης που δεν μπορεί να επηρεάσει σοβαρές εξελίξεις και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να λειτουργήσει ως εργαλείο στις στρατηγικές επιδιώξεις και τα σχέδια ισχυρών παικτών όπως το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον. Αυτό το έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά ο Ερντογάν και γι’ αυτό λοιδόρησε την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έχει διαμορφώσει την προωθούμενη λύση του Κυπριακού, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και σε στάση αναμονής ενόψει της ανακοίνωσης του υποψηφίου του Ντόναλντ Τράμπ για την θέση του Υπουργού Εξωτερικών και τη νέα ηγετική ομάδα που θα τοποθετήσει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος στο Φόγγυ Μπότομ. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι στο παρασκήνιο δεν συνεχίζονται οι διεργασίες και η πίεση προς την κατεύθυνση επίλυσης, βάση του σχεδίου, του Κυπριακού, κατά προτίμηση πριν την αποχώρηση Ομπάμα από το Λευκό Οίκο. Εάν αυτό δεν καταστεί τελικά δυνατό, η γραφειοκρατία των διπλωματών του Στέητ Ντιπάρτμεντ θα φροντίσει κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου να προσηλυτίσει τον νέο Υπουργό Εξωτερικών και την νέα ηγετική ομάδα εξωτερικής πολιτικής στα ήδη διαμορφωμένα σχέδια για την Κύπρο. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι δύσκολο με δεδομένο ότι ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ και η ομάδα του Προέδρου Τράμπ, έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερους πονοκεφάλους και δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία να αφιερώσει χρόνο αναμόρφωσης ενός σχεδίου που ήδη υπάρχει και προκρίνει ως κατάλληλο η Αμερικανική διπλωματική γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα η Τουρκία έχει κάνει αρκετή δουλειά στην Αμερικανική πρωτεύουσα και στο εσωτερικό του επιτελείου του Ντόναλντ Τράμπ (νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Στρατηγός Φλήν, Αντιπρόεδρος Μάϊκ Πένς) για να μην αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα.
Κυβερνητικοί ερασιτεχνισμοί και καλλιέργεια εντυπώσεων
Δυστυχώς τα γεγονότα που διαδραματίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα και η ηγεσία της σε σχέση με την Τουρκία και τον Ερντογάν παίζουν σε ερασιτεχνική κατηγορία. Στην Αθήνα η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στο σήριαλ του χρέους με αποτέλεσμα στον τομέα των εθνικών θεμάτων, εκτός από το γεγονός ότι δεν έχει καμία στρατηγική, να μην μπορεί να λειτουργήσει, έχοντας μπλοκάρει σε συγκεκριμένες και αδιέξοδες λογικές τα οικονομικά και τα εθνικά ζητήματα μαζί! Προβάλλεται προς την κοινή γνώμη μια διαφωνία Ελληνικού υπουργείου εξωτερικών με το Μέγαρο Μαξίμου, διαφωνία που προβληματίζει στο κατά πόσο πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών δεν ήταν συνεννοημένοι για την στάση που θα κρατήσουν αλλά και λειτουργεί προς επίρρωση του ισχυρισμού ότι υπάρχει έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και ο χειρισμός της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο δείχνει ότι υπάρχει αδυναμία χειρισμού κρίσιμων γεγονότων. Όταν ο κόσμος καίγεται στα εθνικά θέματα και γίνονται διαρροές του τύπου, «κάνετε καταπληκτική δουλειά» ή «επικοινωνία με πρωτοβουλία Τράμπ», που στην πραγματικότητα είχε ήδη γίνει τηλεφώνημα και δεν έγινε δυνατή η συνομιλία, με αποτέλεσμα να τηλεφωνήσει ο νέος Πρόεδρος δυο ημέρες μετά, τότε τα λόγια περιττεύουν.
Τα εθνικά θέματα στο amber alert της αντιπολίτευσης…
Αλλά και η αντιπολίτευση, απλά εκφράζει αόριστα την ανησυχία της, σαν να ψάχνουμε μέσω amber alert τον χαμένο συγγενή. Λογικό, αφού τον πιό ουσιώδη «συγγενή» μας, τον Ελληνισμό, τον αφήσαμε για δεκαετίες αβοήθητο, και σήμερα που οι καλές εποχές πέρασαν, κοιτάξαμε και ανακαλύψαμε πως λείπει από το σπίτι! Η αντιπολίτευση με την παθητική στάση της και την προκλητικά αόριστη ανησυχία της συμβάλλει στο κυβερνητικό σόου πάνω στα κρίσιμα για τον ελληνισμό εθνικά θέματα. Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για να έχει κανείς την πολυτέλεια να μην εκφράζει άποψη, ουσιαστικές θέσεις και ρεαλιστικές προτάσεις!
«Πολιτεία Ποτέμκιν» το Κυπριακό!
Δυστυχώς καθημερινά ανακαλύπτουμε πως στόχος του πολιτικού συστήματος δεν είναι η προάσπιση και προώθηση των εθνικών συμφερόντων. Στόχος είναι η επικοινωνιακή διαχείριση στο εσωτερικό της χώρας των ξένων λύσεων και απαιτήσεων. Το βλέπουμε στα οικονομικά ζητήματα, το βλέπουμε και στα εθνικά ζητήματα. Στο Κυπριακό όμως, εδώ και δεκαετίες, δείχνουν σε Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους μια «Πολιτεία Ποτέμκιν». Και φτάνουμε στο σημείο σήμερα, την ώρα που ο τυφώνας Ερντογάν ρίχνει το ένα μετά το άλλο τα μουχλιασμένα σκηνικά, να αλληλοκατηγορούμαστε μεταξύ μας γιατί πέφτουν τα σκηνικά και αποκαλύπτεται η πραγματικότητα. Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για τσακωμούς μεταξύ σκηνογράφων. Ακόμη και η κατάρρευση των σκηνικών και η αποκάλυψη παρασκηνίων είναι σχέδια του Ερντογάν. Ας σταματήσουμε επιτέλους να πέφτουμε στην παγίδα του και ας διαμορφώσουμε, έστω και τώρα, στρατηγική αντιμετώπισης των εθνικών μας θεμάτων.
Πηγή: Η περίεργη σιγή Βρυξελλών και Ουάσιγκτον: Ο τυφώνας Ερντογάν, ο Αλέξης και ο Κυριάκος http://mignatiou.com/2016/11/poli-potemkin-gia-tin-athina-to-kipriako-periergi-sigi-apo-tis-vrixelles-ke-tin-ouasigkton/