Kopsacheilis

Το BBC και η «Βαλκανοποίηση» της Μεσογείου

Posted on Posted in Αναλύσεις, Βαλκάνια & Ανατ.Μεσόγειος, Πληροφόρηση και Ασφάλεια

Γράφει ο Βασίλης Κοψαχείλης, Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ

 

Ερωτηματικά προκάλεσε το δημοσίευμα του BBC για ύπαρξη –λένε– Σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Λάθος του κατά τα άλλα έγκυρου BBC ή ένα δημοσίευμα που εξυπηρετεί σκοπιμότητες;

Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι ίσως φαίνεται.

Για λόγους που επιχειρώ να εξηγήσω σε αυτό το άρθρο, το δημοσίευμα έρχεται ως προσπάθεια των Βρετανών να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, ως χρήσιμων συμμάχων των Αμερικανών στο σχέδιο «Βαλκανοποίησης» ολόκληρης της Μεσογείου.

ΗΠΑ: Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια…

Μετά το 2013, οι Αμερικανοί έχουν θέσει σε εφαρμογή μία στρατηγική «Βαλκανοποίησης» ολόκληρης της Μεσογείου. Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε δύο υποθέσεις [1]:

(α) Η αποχώρηση των ΗΠΑ – ως φυσική παρουσία, αλλά όχι ως συμφέροντα – από την ευρύτερη Μεσόγειο, ανοίγει την όρεξη στη Ρωσία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και εσχάτως, μετά την Καταλανική περιπέτεια, στην Ισπανία, να καλύψουν το κενό ισχύος που δημιουργείται. Σύντομα τα ανταγωνιστικά τους συμφέροντα θα φέρουν τη μία εναντίον της άλλης, θα προκληθεί φθορά δυνάμεων, την ώρα που οι ΗΠΑ θα ανακτούν δυνάμεις αποτραβηγμένες από τη «Μαύρη Τρύπα» της Μεσογείου.

(β) Η Ευρώπη, με προβληματική την Μεσόγειο, καθίσταται αδύναμη αγορά και απαγορευμένη περιοχή για την Κίνα που έχει επενδύσει στρατηγικά στην Ευρώπη ως αντίβαρο στην Αμερικανική αλληλεξάρτηση. Έτσι εξηγείται το ενδιαφέρον της Ρωσίας να επενδύσει πολλαπλά στη βόρεια ναυσιπλοική διαδρομή, γνωρίζοντας ότι αργά ή γρήγορα η ευρύτερη Μεσόγειος θα καταστεί προβληματική ζώνη συμφερόντων.

Η Βρετανική στρατηγική

Στο Αμερικανικό σχέδιο προσπαθεί εσχάτως να συμμετέχει η Βρετανία. Για την ακρίβεια, προσπαθεί να επιβληθεί ως χρήσιμος συνεταίρος των Αμερικανών, με κεφάλαιο τη μοναδική της ικανότητα να αφήνει υποθήκες αστάθειας από όπου αποχωρεί και το δίκτυο που διαθέτει στην Ανατολική Ασία.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην Ευρώπη κυρίως μετά το 2008-09, έκαναν σημαντικούς παράγοντες στο Λονδίνο και το βαθύ σύστημα των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών να έχουν προεξοφλήσει ένα Brexit πολύ πριν το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2016.

Όταν έχασαν τον έλεγχο του Σουέζ, οι Βρετανοί αρκέστηκαν στα προπύργιά τους στην Κύπρο και το Γιβραλτάρ για τον έλεγχο της Μεσογείου. Τη δεκαετία του 1990, εκχώρησαν και τα τελευταία τους προπύργια στην Ανατολική Ασία. Κέρδισαν χρόνο, δυνάμεις και δεν αναλώθηκαν σε περιπέτειες.

Πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα προπύργια σε Γιβραλτάρ και Κύπρο έχουν χάσει την προηγούμενη σημασία τους, αντίθετα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για παρουσία στην Ανατολική Ασία.

Όσο λοιπόν και αν οι Αμερικανοί είναι καχύποπτοι με τους Βρετανούς, τους χρειάζονται τόσο για τις υποθήκες αστάθειας που μπορούν να αφήσουν πίσω τους στη Μεσόγειο, όσο και για τις διασυνδέσεις τους στον ευρύτερο Ασιατικό χώρο.

Η «Βαλκανοποίηση» της Μεσογείου

Το σχέδιο «Βαλκανοποίησης» της Μεσογείου προϋποθέτει την αποσταθεροποίηση των πόλων σταθερότητας στην περιοχή.

Ολόκληρος ο Μεσανατολικός χώρος της Μεσογείου αποσταθεροποιήθηκε για τα καλά με την Αραβική Άνοιξη, που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε…

Ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός χώρος της Μεσογείου αποσταθεροποιήθηκε καθοριστικά με το μεταναστευτικό.

Ολόκληρη η Μεσόγειος αποσταθεροποιήθηκε με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τα δημόσια χρέη που συσσωρεύτηκαν.

Το Κουρδικό Ζήτημα μπλοκάρει το τετράγωνο Τεχεράνη-Βαγδάτη-Δαμασκός-Άγκυρα.

Ο ρόλος της Τουρκίας από τα Στενά του Βοσπόρου ως το Κέρας της Αφρικής γρήγορα θα προκαλέσει τις αντιδράσεις της Αιγύπτου, παράλληλα με εξελίξεις στην Κύπρο που θα θέσουν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των Τριμερών Συνεννοήσεων.

Στο Ισραήλ επιχειρείται μια επαναστατική μεταμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με άξονα το Παλαιστινιακό, και πιθανή την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.

Μένει η Ελλάδα! Η οικονομική κρίση έφερε επώδυνες συμφωνίες υποταγής. Αυτή είναι η αλήθεια και ας μην κρυβόμαστε!

Δεν αρκούν όμως μόνο αυτές οι συμφωνίες. Η αποτυχία της Άγκυρας να δημιουργήσει ζήτημα τουρκικής μειονότητας μεταξύ των Ελλήνων Μουσουλμάνων στη χώρα μας, έχει ενεργοποιήσει άλλους σχεδιασμούς – από τα αφηγήματα αυτονόμησης περιοχών, ως τους Τσάμηδες και εσχάτως τους κατασκευασμένους Σλαβομακεδόνες. Η «Βαλκανοποίηση» της Μεσογείου θέλει οπωσδήποτε και τη χώρα μας στο κάδρο. Και για όσους σπεύσουν να παίξουν το παιχνίδι των κακών Αμερικανών και Άγγλων και των καλών Ρώσων, να ενημερωθούν πως στο παιχνίδι αυτό έχουν βάλει τις μάρκες τους και οι Ρώσοι, με σχέδια εξόχως πιο προωθημένα για τη χώρα μας και το εδαφικό της μέλλον.

Αντί επιλόγου…

Το δημοσίευμα του BBC είναι προειδοποιητική βολή! Τα επόμενα δύο χρόνια θα ακούσουμε και θα δούμε πολλά. Η χώρα μας έχει ήδη μπει στη δίνη εξελίξεων, νέων και διαφορετικών από τις πρόσφατες περιπέτειες που ζήσαμε και ζούμε ακόμη. Το να ανατρέψουμε τις εξελίξεις είναι σχεδόν αδύνατο. Μπορούμε ωστόσο να αποφύγουμε τα χειρότερα, με συνετή διαχείριση των καταστάσεων που θα προκύψουν.

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι άμεση ενίσχυση των παραγόντων ισχύος. Χωρίς αυτούς δεν μπορείς να σταθείς στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα. Μετά αναλαμβάνει η διπλωματία. Χρειαζόμαστε ένα Οδυσσέα και ένα Θεμιστοκλή μαζί! Αλλά πάνω από όλα χρειαζόμαστε ενημερωμένο και έτοιμο λαό! Είμαστε έτοιμοι για τα δύσκολα;

[1] Οι δυο αυτές υποθέσεις είναι ιστορικά καταξιωμένες και συνιστούν τη θεωρία νίκης των ΗΠΑ για την τιθάσευση των αντιπάλων τους για το πρώτο μισό του 21ου αιώνα. Βλέπουν, δηλαδή, τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις σαν μια νέα Γένοβα και Βενετία, που μπλοκαρίστηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο και στα παιχνίδια ισχύος μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (σήμερα σε αυτό το ρόλο είναι η Ρωσία) και του Ισλάμ. Πολύ χρήσιμη πηγή για εξαγωγή συμπερασμάτων είναι το βιβλίο του γνωστού ιστορικού Niall Ferguson. Για περισσότερα: Niall Ferguson, 2011, Civilization, London: Penguin Books

* Η παρούσα ανάλυση πρωτοδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Liberal.gr