putin-asad1

Γιατί ο Πούτιν ασχολείται με τη Συρία;

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Η επίσκεψη του Άσαντ στη Μόσχα ήταν μια καθόλα δυσάρεστη έκπληξη για τη Δύση. Καταρχήν, είναι η πρώτη φορά που ο Άσαντ ταξιδεύει από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Συρία και η ερμηνεία των περισσοτέρων λέει ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκε ασφαλής να το κάνει.

Αυτό είναι το πρώτο που ενόχλησε τη Δύση, αφού τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη επιθυμούν την αποχώρηση Άσαντ. Το δεύτερο ακόμα πιο ενοχλητικό στην υπόθεση είναι ότι ο Άσαντ επισκέφθηκε τη Μόσχα. Αυτό σημαίνει ένα και μόνο πράγμα. Ότι ο Πούτιν αναλαμβάνει ρόλο για την επίλυση του Συριακού και δηλώνει πως μέσα από εκείνον και τη Ρωσία θα περάσει η οποιαδήποτε λύση της μακροχρόνιας σύρραξης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πούτιν δήλωσε ότι ευελπιστεί μετά τις προόδους που έγιναν σε στρατιωτικό επίπεδο να ακολουθήσει και πρόοδος σε πολιτικό επίπεδο, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη ότι ο Άσαντ θα είναι σε αρχικό στάδιο μέρος αυτής λύσης.

Η Μόσχα μετά την σύρραξη στην Ουκρανία ξέρει ότι έχει τη Δύση απέναντί της. Για να ξαναμπεί στο διπλωματικό παιχνίδι η Συρία είναι η τέλεια ευκαιρία. Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Άσαντ ο Πούτιν συνομίλησε με ηγέτες της ευρύτερης περιοχής. Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Αίγυπτος ενημερώθηκαν και συνομίλησαν με τη Ρωσία για την επίσκεψη Άσαντ.

Το μήνυμα είναι ένα και είναι σαφές: Ο δρόμος για τη διπλωματική επίλυση του Συριακού περνά από τη Μόσχα. Ο Άσαντ είναι μέρος αυτής της λύσης, τουλάχιστον σε αρχικό επίπεδο.
Εξάλλου ακόμα και η καγκελάριος Μέρκελ η οποία μέχρι πρότινος δε συζητούσε καν αυτό το ενδεχόμενο ανέκρουσε πρύμναν ερχόμενη αντιμέτωπη με το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία. Σε τελευταίες της δηλώσεις είπε ότι ναι ο Άσαντ θα μπορούσε να παρίσταται στις συζητήσεις για μια πολιτική λύση του συριακού.

Η Ρωσία πάντως μέσω αξιωματούχων της δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως η στήριξη στον Άσαντ δε σημαίνει τίποτα παραπάνω από το ότι επιθυμεί να είναι αρχικά μέρος της πολιτικής λύσης στη Συρία. Με το «αρχικά» να τονίζεται ιδιαιτέρως.

Με αυτήν την επίσκεψη επιβεβαιώνεται πως ο Άσαντ έχει πλέον δύο ισχυρούς φίλους, τη Ρωσία και το Ιράν. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν άμεσα, λέγοντας ότι η Ρωσία άπλωσε το «κόκκινο χαλί» για να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ συμπληρώνοντας ότι «θεωρούμε ότι αυτή η υποδοχή του Άσαντ, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού, αντίκειται στον διακηρυγμένο στόχο των Ρώσων να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία».

Δυσαρεστημένη με τις κινήσεις Πούτιν είναι και η Τουρκία η οποία επίσης επιθυμεί την εξαφάνιση του Άσαντ από το πολιτικό σκηνικό. Οι σχέσεις Τουρκίας Ρωσίας δε βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, αφού οι πτήσεις των ρωσικών αεροσκαφών και η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου έχουν προκαλέσει οργίλες αντιδράσεις. Η Τουρκία έχει ήδη απευθυνθεί στο ΝΑΤΟ, το οποίο βρίσκεται σε συναγερμό για τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία.

Μέχρι στιγμής ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 250.000 ανθρώπων ενώ περί τα 11 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους. Περίπου 4 εκατομμύρια έχουν μεταναστεύσει.
Το Ιράν, η Ρωσία και η Λιβανέζικη Χεζμπολά στηρίζουν τον Άσαντ. Εναντίον του βρίσκονται η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ που στηρίζουν την κίνηση των μετριοπαθών Σούνι μαζί με το συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Πηγή:www.newsbomb.gr