andreas-banoutsos

Επίλυση του Κυπριακού εντός του 2016: Ευκαιρία ή κίνδυνος για τον Ελληνισμό;

Posted on Posted in n, Αναλύσεις, Βαλκάνια & Ανατ.Μεσόγειος, ΕΕ & ΝΑΤΟ, Ελληνική Εξωτερική Πολιτική

Γράφει ο Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ

Ένα διεθνές πρόβλημα που αφορά άμεσα τον Ελληνισμό και έχει «εξαφανιστεί» από την επικαιρότητα λόγω της οξύτατης προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης είναι το λεγόμενο «Κυπριακό». Σε τέσσερις ημέρες και συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου συμπληρώνονται δώδεκα χρόνια από την απόρριψη με δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους, του οποίου είχε προηγηθεί το ηρωικό διάγγελμα του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με την περίφημη φράση «Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω “κοινότητα” χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα».
Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, το 76% των Ελληνοκυπρίων απέρριψαν το σχέδιο του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα πως η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχτεί κανέναν συμβιβασμό που θα θίγει τα συμφέροντά της. Ωστόσο δώδεκα χρόνια αργότερα η λεγόμενη «διεθνής κοινότητα», ενορχηστρώνει παρασκηνιακά την επιστροφή ενός νέου σχεδίου τύπου Ανάν από το παράθυρο. Ο ενδοτικός νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε αντίθεση με τον Τάσσο Παπαδόπουλο το 2004, είναι έτοιμος να αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού εντός του 2016. Μαζί του πέρα από τις Δυτικές Δυνάμεις (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ) φαίνεται πως συμφωνούν τόσο ο Τούρκος υπουργός για θέματα ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ όσο και ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί. Ο Βολκάν Μποζκίρ μάλιστα σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπάρχει φέτος μία πραγματική ευκαιρία για να επιλυθεί το Κυπριακό».
Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι ευκαιρία αλλά για ποιον; Εκτίμηση του γράφοντος είναι ότι μία βιαστική επίλυση του Κυπριακού εντός του 2016 και μάλιστα στα πρότυπα ενός νέου σχεδίου τύπου Ανάν την μόνη που θα εξυπηρετήσει είναι την Τουρκία και τον «σουλτάνο» Ερντογάν και για αυτό θα πρέπει οι Ελληνοκύπριοι να αποτρέψουν πάση θυσία μία τέτοια αρνητική εξέλιξη.
Μία εσπευσμένη λύση του Κυπριακού υπό τις παρούσες συνθήκες και τον δυσμενή διεθνή συσχετισμό δυνάμεων τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ελλάδος ούτε και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της ΕΕ, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ισότιμο κράτος μέλος. Το προωθούμενο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού θα μετατρέψει την Κύπρο από ανεξάρτητο κράτος σε επαρχία της Ισλαμιστικής Τουρκίας του Ερντογάν, ενώ πάγια θέση της Ελληνικής και Κυπριακής πλευράς από το 1974 ήταν ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αν προχωρήσει και υιοθετηθεί ένα νέο σχέδιο τύπου Ανάν δεν θα έχουμε μία ομοσπονδία αλλά μία χαλαρή συνομοσπονδία δύο ξεχωριστών κρατιδίων υπό την κηδεμονία της Τουρκίας.
Συμπερασματικά, η επαναφορά ενός τέτοιου επαχθούς σχεδίου με την διαδικασία μάλιστα του «κατεπείγοντος», ενός σχεδίου που δεν θα σέβεται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, παρόμοιου με αυτό που απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων με δημοψήφισμα το 2004, θα είναι εις βάρος των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών συμφερόντων και δεν θα οδηγήσει στην επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.