Χρονιά τρόμου στη Γαλλία: Από το Charlie Hebdo, στο TGV μέχρι την 14η Νοεμβρίου

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Οι επιθέσεις-σοκ στα γραφεία του Charlie Hebdo. Η ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο. Εκκλησίες στο στόχαστρο, η απόπειρα στο τρένο της Thalys. Και η νύχτα 14ης Νοεμβρίου που θυμίζει εικόνες Βομβάης του 2008. Τζιχαντιστικοί πυρήνες, αλλά και μοναχικοί λύκοι, έφεραν μέσα στο 2015 τον τρόμο στη Γαλλία.
Το «Annus Horrribilis» για τη Γαλλία ξεκίνησε το πρωινό της 7ης Ιανουαρίου με τη σφαγή στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι με δράστες τους αδελφούς Κουασί για να ακολουθήσει η ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο από τον τζιχαντιστή Αμεντί Κουλιμπαλί. Είκοσι νεκρούς θρήνησε η Γαλλία ερχόμενη πρόσωπο με πρόσωπο με την τρομοκρατία.

Τον Αύγουστο σήμανε συναγερμός για τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σε ολόκληρη την Ευρώπη με την απόπειρα ενόπλου να αιματοκυλίσει τρένο της Thalys που εκτελούσε δρομολόγιο από το Αμστερνταμ στο Παρίσι. Αμερικανοί πεζοναύτες που επέβαιναν στο τρένο εξουδετέρωσαν τον βαριά οπλισμό Μαροκινό άνδρα πριν γραφτεί μία ακόμη τραγωδία.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει λίγους μήνες νωρίτερα ότι απετράπη επίθεση εναντίον «εκκλησίας-συμβόλου» της Γαλλίας με τη σύλληψη 24χρονου από την Αλγερία. Ακολούθησαν και άλλες συλλήψεις στο πλαίσιο των ερευνών για το σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης.

Τον Ιούνιο, παρόλο που όπως αποδείχθηκε τα κίνητρα της επίθεσης ήταν προσωπικά, ο αποκεφαλισμός διευθυντή εταιρείας στη Λυών ανέβασε ξανά δραματικά την ένταση στη χώρα καθώς ο δράστης ήταν αραβικής καταγωγής και η επίθεση έφερε τα σημάδια του Ισλαμικού Κράτους.

Σήμερα, οι συντονισμένες, πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οδηγούν πλέον ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για πρώτη φορά από τον πόλεμο της Αλγερίας. Πρόκειται για τις πλέον αιματηρές επιθέσεις εδώ και δεκαετίες, ίσως και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως διεφάνη από τις έρευνες όλων των προηγούμενων μηνών, στη Γαλλία βρίσκονται εν ενεργεία πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και οι λεγόμενοι μοναχικοί λύκοι, που ξεφεύγουν συχνά από τις υπηρεσίες πληροφοριών παρά τα ολοένα και ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας που έχουν φέρει πλέον και τον στρατό στους δρόμους.

Πηγή: www.tovima.gr