Τουσκ: Τον Φεβρουάριο η συμφωνία για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε πως η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με τα αιτήματα της Βρετανίας για μεταρρυθμίσεις εντός της Ένωσης «θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας το Φεβρουάριο» του 2016.

Ο Τουσκ ανέφερε επίσης ότι θα στείλει τη Δευτέρα επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ με την αποτίμησή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Βρετανία.

Και ο ίδιος ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν αναμένει συμφωνία το Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την άποψη που διατύπωσε ο κ. Τουσκ.

Ο Βρετανός ηγέτης έχει πει ότι προτιμά να μείνει σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι ότι μπορεί να υποστηρίξει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ομάδα των 28 κρατών αν δεν συμφωνήσουν στις απαιτήσεις του οι άλλοι ηγέτες.

Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα, για το να θα πρέπει να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ, μέχρι το τέλος του 2017. Σε γενικές γραμμές όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών προτιμά να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ.

Πηγή: www.tovima.gr