Συνεχόμενες νίκες για τον στρατό του Ασαντ

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Στον αντίποδα, όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον 29 άτομα έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν από διπλή επίθεση αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS, Νταές) στη Χομς, η οποία όμως βρίσκεται σταθερά υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Ασαντ.

Οι εξελίξεις στο έδαφος το τελευταίο διάστημα, στη Λαττάκεια, στο Χαλέπι, στη Χομς και την Ντεράα, επιβεβαιώνουν εν μέρει την εκτίμηση του κ. Λαβρόφ πως η κατάσταση στη Συρία έχει ανατραπεί και πως η δύναμη των «τρομοκρατών» περιορίζεται, καθώς σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές μπορεί οι κυβερνητικές δυνάμεις να έχουν περάσει σε πολλαπλά μέτωπα στην επίθεση, όμως τα ουσιαστικά κέρδη δεν είναι τα αναμενόμενα.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Ρώσος υπΕξ εξήρε τον ρόλο των ρωσικών επιδρομών λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Οι ενέργειες των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων συνέβαλαν πραγματικά στην ανατροπή της κατάστασης στη χώρα και στον περιορισμό των εδαφών που ελέγχονται από τους τρομοκράτες».

Ανακατάληψη

Οι δηλώσεις αυτές από τον κ. Λαβρόφ ήρθαν λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό πως τα ξημερώματα της Τρίτης οι κυβερνητικές δυνάμεις, μαζί με τις πολιτοφυλακές και τη Χεζμπολάχ, ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Σέιχ Μισκίν στη νότια επαρχία της Ντεράα, η οποία βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο για τον ευρύτερο έλεγχο της επαρχίας, αφού έτσι κλείνουν τη σύνδεση της πόλης Νάουα με την Ντεράα μέσω αυτοκινητοδρόμου για τους αντάρτες.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κατατρόπωσαν γύρω από τη Ράμπια στη Λαττάκεια δυνάμεις του Μετώπου Αλ Νόσρα και πήραν πίσω 92 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και 28 χωριά και κωμοπόλεις.
Στην περιοχή αυτή τονίζεται ότι είχαν μέχρι πρότινος ισχυρή παρουσία και Τουρκομάνοι αντάρτες, οι οποίοι με την κατάληψη της πόλης έχασαν μια σημαντική γραμμή ανεφοδιασμού.

Στο μεταξύ, στη Χομς, όπου οι δυνάμεις του Ασαντ πολεμούν σε πολλαπλά μέτωπα, με τη μάχη με το Ισλαμικό Κράτος να μαίνεται στα βορειοανατολικά και τα ανατολικά της πόλης, χθες το Νταές με τη διπλή βομβιστική επίθεση κατάφερε ένα πλήγμα στο κέντρο της πόλης της Χομς, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι διαθέτει ακόμη την ισχύ για να πραγματοποιεί τέτοιου είδους επιθέσεις.

Στον πόλεμο της Συρίας όμως φαίνεται ότι μπαίνει πλέον και η Ολλανδία, με την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία, καθώς χθες το Εργατικό Κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την επέκταση των αεροπορικών επιδρομών κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Σημειώνεται εδώ ότι η Ολλανδία ήδη συμμετέχει στην εκστρατεία κατά του ISIS στο Ιράκ. Οι συμμαχικές δυνάμεις χθες, όπως ανακοινώθηκε, πραγματοποίησαν συνολικά 18 επιδρομές κατά της οργάνωσης.

Πηγή: www.ethnos.gr