Συνελήφθη στο Μαρόκο «σύνδεσμος» των δραστών της 13ης Νοεμβρίου

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Το Μαρόκο ανακοίνωσε τη σύλληψη Βέλγου υπηκόου που φέρεται να συνδέεται άμεσα με τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Ο συλληφθείς είναι μαροκινής καταγωγής και είχε πολεμήσει στη Συρία στους κόλπους του Μετώπου αλ-Νόσρα πριν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το μαροκινό υπουργείο Εσωτερικών.

Τέθηκε υπό κράτηση την περασμένη Παρασκευή στην πόλη Μοχαμέντια, κοντά στην Καζαμπλάνκα, κατά τις επίσημες ανακοινώσεις.

Το όνομά του δεν δόθηκε στη δημοσιότητα πέραν των αρχικών του στα αραβικά που θα μεταφράζονταν είτε ως «Γκ.Α», είτε ως «Τζ.Α».

«Είχε μεταβεί στη Συρία μαζί με έναν από των καμικάζι του Σεν Ντενί» ανέφεραν οι Αρχές.

Οι συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις που έβαψαν στο αίμα το Παρίσι προκαλώντας το θάνατο 130 ανθρώπων εκτιμάται ότι σχεδιάστηκαν τουλάχιστον μερικώς στις Βρυξέλλες.

Εγκέφαλος του εφιάλτη θεωρείται ο 28χρονος Βέλγος Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με άλλους υπόπτους στην έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας σε διαμέρισμα στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις.

Η έφοδος των γαλλικών δυνάμεων στο Σεν Ντενί πραγματοποιήθηκε κατόπιν πληροφοριών που έλαβαν από το Μαρόκο.

Την περασμένη Πέμπτη οι Αρχές του Βελγίου ανακοίνωσαν επίσης ότι ο καμικάζι που ανατινάχθηκε στο διαμέρισμα στο Σεν Ντενί κατά την έφοδο αναγνωρίστηκε ως ο 25χρονος Βελγομαροκινός Σάκιμπ Άκρου.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί οι οκτώ από τους δέκα δράστες των επιθέσεων.

Πρόκειται για τον Αμπαούντ, τους Μπραχίμ Αμπντεσλάμ και Σάκιμπ Άκρου, που πήραν μέρος στις επιθέσεις εναντίον εστιατορίων και μπαρ, τους Όμαρ Μοστεφάι, Σάμι Αμιμούρ και Φουάντ Μοχάμεντ-Άγκαντ, που είχαν πάρει μέρος στην επίθεση στο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, και τον Μπιλάλ Χάντφι, που ανατινάχθηκε στο Stade de France.

Άγνωστα παραμένουν τα ίχνη του καταζητούμενου Σαλά Αμπντεσλάμ, ο οποίος διαφεύγει αφότου επέστρεψε οδικώς στο Βέλγιο λίγες ώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πηγή: www.tovima.gr