«Σχέδιο συνεργασίας πέντε κρατών» για την Συρία

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Σχέδιο για την ειρήνευση στη Συρία με τη συνέργεια πέντε κρατών που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο (ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Ιράν) προτείνει, με άρθρο του στους New York Times, ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής Τζίμι Κάρτερ.

Οπως αναφέρει, δαπάνησε πάρα πολλές ώρες με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις του, τα τελευταία χρόνια με αντικείμενο την ανίχνευση δρόμων για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Οι συναντήσεις έγιναν σε συνεννόηση με την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς οι ΗΠΑ είχαν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους με τη Συρία. Τον περασμένο Μάιο, ο Τζίμι Κάρτερ επισκέφθηκε τη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο.

«Ο Πούτιν μου είπε ότι η μόνη πραγματική ελπίδα τερματισμού της κρίσης θα ήταν να συνεργαστούν ΗΠΑ και Ρωσία με Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Ιράν. Κατά την εκτίμησή του, όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία, εξαιρουμένου του Ισλαμικού Κράτους, θα δεχθούν μια πρόταση που θα υπογράφεται από τρεις υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και δύο υποστηρικτές του Ασαντ».

Μετά τη ρωσική επέμβαση στη Συρία, ο πρώην πρόεδρος θεωρεί αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε την προώθηση της συνεργασίας των πέντε κρατών. «Η συμμετοχή Ρωσίας και Ιράν είναι αναγκαία», τονίζει. «Η μόνη μέχρι στιγμής παραχώρηση του Ασαντ ήταν για τα χημικά του όπλα, και έγινε δυνατή διότι του ασκήθηκε πίεση από Ρωσία και Ιράν. Ο Ασαντ δεν θα σταματήσει τον πόλεμο επειδή του το ζητάει η Δύση, αλλά μόνο αν του το ζητήσουν οι σύμμαχοί του».

Πηγή: www.kathimerini.gr