Σομαλία:Απαγόρευσε τα Χριστούγεννα υπό το φόβο επιθέσεων ισλαμιστών

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Η κυβέρνηση της Σομαλίας απαγόρευσε τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε όλη τη χώρα, οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι, καθώς υπάρχει φόβος ότι τυχόν εορταστικές εκδηλώσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν επιθέσεις εκ μέρους των ισλαμιστών ανταρτών της οργάνωσης αλ-Σεμπάμπ.

«Όλες οι εκδηλώσεις που σχετίζονται με τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αντίθετες με την ισλαμική κουλτούρα και μπορεί να βλάψουν την πίστη της μουσουλμανικής κοινότητας» είπε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων Σέιχ Μοχάμεντ Χαΐροφ.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία εκδήλωση» συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει εντολές να βάλουν τέλος σε ενδεχόμενους εορτασμούς.

Ο Σέιχ Μπουρ Μπαρούντ Γκουρχάν, του Ανωτάτου Θρησκευτικού Συμβουλίου της Σομαλίας, εξήγησε ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις μπορεί να προκαλέσουν την οργή της  αλ-Σεμπάμπ, οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Πέρυσι ισλαμιστές αντάρτες είχαν εξαπολύσει επίθεση ανήμερα τα Χριστούγεννα στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους.

Η Σομαλία, η οποία είχε απαγορεύσει τα Χριστούγεννα και το 2013, ακολουθεί το ισλαμικό ημερολόγιο και δεν αναγνωρίζει την 1η Ιανουαρίου ως πρώτη ημέρα του έτους. Στη χώρα δεν ζουν πλέον παρά ελάχιστοι χριστιανοί. Στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου υπάρχει ένας καθεδρικός ναός που είχε χτιστεί από Ιταλούς Καθολικούς, αλλά καταστράφηκε σε έναν βομβαρδισμό.

Οι ξένοι διπλωμάτες, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης (Amisom) που ζουν σε ένα κλειστό συγκρότημα κοντά στο αεροδρόμιο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επιτρέπεται να οργανώνουν ιδιωτικές γιορτές.

Πηγή: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=764457