Σειρά υψηλών επαφών του Ολάντ για να συντονίσει τη μάχη κατά της ISIS

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Μία εβδομάδα πυρετωδών διπλωματικών επαφών, που θα κορυφώνονται με τις συναντήσεις του Ολάντ με τους «μεγάλους» της διεθνούς σκηνής, ξεκινά το Παρίσι με στόχο να συντονίσει τη μάχη κατά της τζιχαντιστικής ISIS, ενώ τα πλήγματα κατά θέσεών της συνεχίζεται.

Συμβολική αφετηρία της επιδίωξης του Παρισιού ήταν η υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του γαλλικού ψηφίσματος για «λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου» για την εξάλειψη της ISIS. Ως στόχο, ο Φρανσουά Ολάντ έχει αναφέρει τη δημιουργία «ενιαίου συνασπισμού» εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο γάλλος πρόεδρος στναντήθηκε το πρωΐ της Δευτέρας με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Επισκέφθηκαν μαζί τις εγκαταστάσεις του θεάτρου Bataclan για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου.

Στη συνάντηση -μεταδίδει το BBC- θα τεθεί επί τάπητος η πραγματική εμβέλεια της πιθανής συμμετοχής της Βρετανίας στους βομβαρδισμούς στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή ενώ θα γίνουν και ανταλλαγές πληροφοριών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δυο χωρών στο ανώτατο επίπεδο.

Μέχρι στιγμής, η Βρετανία μπορεί να βομβαρδίσει στόχους των τζιχαντιστών μόνο στο Ιράκ καθώς η Βουλή ψήφισε το 2013 ότι δεν επιτρέπει αυτό να γίνει στη Συρία.

Όπως αναφέρει το BBC, ο κ. Κάμερον αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα όσα ακούσει από τον κ. Ολάντ για να σχηματίσει το πλαίσιο της συζήτησης εντός Βρετανίας για το εάν θα πρέπει η χώρα του να κάνει περισσότερα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο βρετανός πρωθυπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης μέσα στο βρετανικό Κοινοβούλιο για να επεκταθούν οι βρετανικές επιδρομές εναντίον της ISIS από το Ιράκ και στη Συρία.

Ο Ολάντ, μέσα στην εβδομάδα θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την Τρίτη, ο γάλλος πρόεδρος θα βρεθεί στο Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η συνεργασία με τις ΗΠΑ κρίνεται καθοριστική, και άπτεται και του ρόλου που θα έχει η Ρωσία.

Την Τετάρτη, επιστρέφοντας στο Παρίσι, ο Ολάντ θα έχει ανεπίσημο δείπνο εργασίας με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Το Βερολίνο έχει δεσμευτεί για υποστήριξη στη Γαλλία -γάλλοι υπουργοί έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει μετά τις επιθέσεις τη σημασία των διμερών σχέσεων- έστω κι αν οι μέχρι τώρα άξονες της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής περιορίζουν στην πράξη την στρατιωτική δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Την Πέμπτη, ο Ολάντ θα ταξιδέψει στη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στη Συρία δεν έχει βρει απολύτως σύμφωνο το Παρίσι, θεωρώντας πως δεν περιορίζεται στη μάχη εναντίον της ISIS, όμως και για τον ρώσο πρόεδρο η συγκυρία εντείνει την αίσθηση επείγοντος για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών – η επιβεβαίωση πως η συντριβή στο Σινά ήταν τρομοκρατική επίθεση ήρθε λίγες ημέρες μετά τη βαρβαρότητα στο Παρίσι.

Πηγή: www.tovima.gr