Ρωσικό κείμενο στον ΟΗΕ για εκλογές στη Συρία

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Συνταγματική αναθεώρηση στη Συρία με προεδρικές εκλογές μετά από 18 μήνες -με ασαφές τι θα γίνει με τον Άσαντ- προβλέπει ρωσικό κείμενο που κυκλοφορεί στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο Reuters. Η Μόσχα ανέφερε πως δεν πρόκειται για πρόταση που θα τεθεί στις επικείμενες συνομιλίες στη Βιέννη, λέγοντας πως η Ρωσία «έχει μόνο ιδέες, όχι προτάσεις» για την επίλυση της κρίσης.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων, στο ρωσικό κείμενο οκτώ σημείων δεν αποκλείεται η συμμετοχή του Άσαντ στις εκλογές -κάτι που η Δύση απορρίπτει, ως «εγγύηση» ότι δεν θα υπάρξει ειρήνευση.

Στο κείμενο, η 18μηνη ενδιάμεση περίοδος που προβλέπεται θα αφιερωθεί σε συνταγματική αναθεώηρηση με τη συμμμετοχή συριακού καθεστώτος και συριακής αντιπολίτευσης. Επικεφαλής της αναθεώρησης δεν θα βρίσκεται ο Άσαντ, αλλά μία προσωπικότητα κοινής αποδοχής – ο σύρος πρόεδρος όμως, υπογραμμίζεται, θα παραμείνει στο τιμόνι των ενόπλων δυνάμεων, των «ειδικών υπηρεσιών» και της εξωτερικής πολιτικής.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ διέψευσε πως υπάρχει έγγραφο προτάσεων, τονίζοντας ότι έχει μόνο ιδέες για μελλοντική συζήτηση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Μπογκντάνοφ ανακοίνωσε επίσης ότι μια αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί αύριο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.

Πηγή:www.tovima.gr