Πρώτη συνάντηση Ομπάμα-Νετανιάχου μετά τη συμφωνία με το Ιράν

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Στην Ουάσινγκτον φτάνει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου ενώ το Παλαστινιακό έχει αναφλεγεί. Η συνάντηση δεν προδιαγράφεται ανέφελη, καθώς είναι το πρώτο τετ-α-τετ μετά την αποτυχία του ισραηλινού πρωθυπουργού να αποτρέψει τη συμφωνία των Έξι με το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ επιζητούν επανεπιβεβαίωση της δέσμευσης του Ισραήλ στη «λύση δύο κρατών» για το Παλαιστινιακό.

Ο Νετανιάχου φτάνει στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα και στο επίκεντρο της επίσκεψής του βρίσκεται το προσχέδιο δεκαετούς στρατιωτικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση όμως θα δοκιμάσει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, που ήταν ανέκαθεν δύσκολο -όμως επιδεινώθηκε σημαντικά ιδιαίτερα με την τελευταία επίσκεψη του Νετανιάχου στις ΗΠΑ ο οποίος, και μάλιστα από το βήμα του Καπιτωλίου, είχε προσπαθήσει να τορπιλίσει μέσω του Κογκρέσου την συμφωνία με το Ιράν.

Όσον αφορά την επιδίωξη της Ουάσινγκτον να μείνει τουλάχιστον ζωντανός ο στόχος των δύο κρατών στο παλαιστιανικό, ο ισραηλινός πρωθυπουργός περιορίστηκε, την παραμονή του ταξιδιού, σε γενικές αναφορές περί «πιθανής προόδου στη διαδικασία με τους Παλαιστινίους, ή τουλάχιστον σταθεροποίησης της κατάστασης».

Πηγή: www.tovima.gr