Πρόταση για αναθεώρηση του Δουβλίνου θα καταθέσει η ΕΕ

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει την ερχόμενη άνοιξη πρόταση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Bίντερστεϊν.

Κληθείς να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας, ο Αλ.Βίντερστεϊν υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου είναι αναγκαία, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Ο Γιούνκερ είχε αναφέρει ότι η Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει σχετική πρόταση γύρω στην άνοιξη, η οποία θα βασίζεται στον επιμερισμό των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στο θέμα των προσφύγων.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την πρόταση της Επιτροπής, λέγοντας ότι «είναι πολύ πρόωρο» να κάνει κάτι τέτοιο.

Η ίδια ανέφερε, πάντως, ότι στόχος είναι η Επιτροπή να καταθέσει την πρότασή της τον Μάρτιο. «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν συστηματικές αναποτελεσματικότητες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπάρχον σύστημα του Δουβλίνου και πρέπει να αναθεωρηθεί», είπε.

Εξάλλου, η Ν. Μπερτρό υπενθύμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου υπήρξε δέσμευση για πλήρη λειτουργία των hotspots και του προγράμματος μετεγκατάστασης εντός ολίγων μηνών και σ’ αυτό το πλαίσιο ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να γίνουν λειτουργικά εντός τεσσάρων εβδομάδων.

Η Ν. Μπερτρό ανέφερε ότι στην Ιταλία τέθηκε από χθες, Τρίτη, σε λειτουργία το τρίτο εκ των έξι hotspots που πρέπει συνολικά να φτιαχτούν στη χώρα.

Πηγή: www.tovima.gr