Οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν χημικά σε μάχη με τους αντάρτες στη Συρία

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Αέριο μουστάρδας χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μαχών μεταξύ αντιμαχόμενων οργανώσεων ανταρτών στη Συρία τον Αύγουστο, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) στο Γαλλικό Πρακτορείο και μια εμπιστευτική έκθεση του ΟΑΧΟ που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Το αέριο μουστάρδας χρησιμοποιήθηκε στη Μάρεα, στην επαρχία του Χαλεπιού, την 21η Αυγούστου, ανέφεραν οι πηγές στον ΟΑΧΟ που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση πέραν πάσης αμφιβολίας όσον αφορά τη χρήση αερίου μουστάρδας στην εμπόλεμη χώρα.

Η εμπιστευτική έκθεση του ΟΑΧΟ, μια σύνοψη της οποίας περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς, αναφέρει ότι το αέριο μουστάρδας, ένα χημικό όπλο που προκαλεί τρομακτικές βλάβες στα μάτια, στο δέρμα και στους πνεύμονες και η χρήση του απαγορεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου, χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και αντάρτες.
Η έκθεση, με ημερομηνία 29η Οκτωβρίου, καταλήγει «με απόλυτη βεβαιότητα» στο συμπέρασμα ότι «τουλάχιστον δύο άνθρωποι εκτέθηκαν σε θειούχο υπερίτη» –ή, κοινώς, αέριο μουστάρδας– στη Μάρεα την 21η Αυγούστου.

«Είναι πολύ πιθανό ότι οι συνέπειες [της χρήσης] του θειούχου υπερίτη είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός βρέφους», σύμφωνα με την έκθεση του ΟΑΧΟ.
Το έγγραφο του ΟΑΧΟ επιβεβαιώνει για πρώτη φορά επίσημα τη χρήση ενός χημικού όπλου στη Συρία αφότου η Δαμασκός συμφώνησε να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο, που περιλάμβανε αέριο μουστάρδας.
Η αποκάλυψη αυτή θέτει προ διλήμματος το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η Συρία υποτίθεται ότι είχε παραδώσει εξ ολοκλήρου τα χημικά όπλα που διέθετε πριν από 18 μήνες. Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία παραβιάζει αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ αλλά και τη διεθνή Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1997.
Επίσης «εγείρει το μείζον ερώτημα από πού προήλθε το αέριο μουστάρδας», ανέφερε μια πηγή στον ΟΑΧΟ. «Είτε αυτοί (σ.σ. οι τζιχαντιστές του ΙΚ) απέκτησαν τη δυνατότητα να το παρασκευάζουν μόνοι τους, ή μπορεί να βρισκόταν σε κάποια εγκατάσταση αποθήκευσης (χημικών όπλων) που δεν είχε δηλωθεί και καταλήφθηκε από το ΙΚ. Και οι δύο είναι ανησυχητικές εκδοχές».

Τα ευρήματα αυτά, που θα παρουσιαστούν επίσημα στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν αργότερα εντός του Νοεμβρίου, αυξάνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι το ΙΚ έχει αποκτήσει και χρησιμοποιεί χημικά όπλα τόσο στο Ιράκ, όσο και στη Συρία.
Οι κουρδικές αρχές ανακοίνωσαν αυτόν τον μήνα πως τζιχαντιστές του ΙΚ έκαναν χρήση όλμων με χημική γόμωση –που περιείχε επίσης αέριο μουστάρδας– κατά τη διάρκεια μιας μάχης με Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές, δείγματα αίματος που ελήφθησαν από περίπου 35 μαχητές έδειξαν ότι εκτέθηκαν σε επίθεση με χημικό όπλο νοτιοδυτικά της Αρμπίλ που θεωρούν βέβαιο ότι ήταν αέριο μουστάρδας, λόγω της «υπογραφής» του, τις συνέπειες που έχει για τους ανθρώπινους οργανισμούς.
Μια ομάδα ειδικών του ΟΑΧΟ εστάλη στο Ιράκ για να επαληθεύσει τα ευρήματα αυτά και αναμένεται να συγκεντρώσει δικά της δείγματα εντός του μήνα, διευκρίνισε διπλωματική πηγή.
Μια ειδική συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΟΑΧΟ, στο οποίο συμμετέχουν 41 μέλη, με αντικείμενο τα ευρήματα της έκθεσης για τη Συρία, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στη Χάγη την 23η Νοεμβρίου, ανέφεραν πηγές στον Οργανισμό μιλώντας στο Reuters.

Μια δεύτερη έκθεση του ΟΑΧΟ, που συνοψίζει τα ευρήματα μιας διερευνητικής αποστολής ειδικών του οργανισμού στη Συρία, αναφέρει ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν να επαληθευτούν οι καταγγελίες της συριακής κυβέρνησης ότι οι δυνάμεις της έχουν γίνει στόχος επιθέσεων ανταρτών με χημικά όπλα.

Πηγή: www.newsbomb.gr