06s1kor1-thumb-large

Ο Λευκός Οίκος αμφιβάλλει για τη δοκιμή της βόμβας υδρογόνου

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Αμφιβολίες εξέφρασε ο Λευκός Οίκος για το αν τελικά η Β. Κορέα προχώρησε σε δοκιμαστική πυροδότηση βόμβας υδρογόνου. Σύμφωνα με μετρήσεις σταθμών παρακολούθησης στην Ασία , τα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής δεν υποδεικνύουν την ύπαρξη τέτοιας δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το πώς θα ανταποκριθεί η διεθνής κοινότητα στην πρόκληση της χώρας, αν επαληθευτεί το σενάριο αυτό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε έντονα τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και θα προετοιμάσει την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ. Στην ανακοίνωσή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα, οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ -μεταξύ των οποίων και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας- τονίζουν ότι αποφάσισαν «να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα αυτά» τα οποία θα περιληφθούν σε ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου. Είναι ωστόσο, ακόμα αβέβαιο κατά πόσο η Κίνα είναι έτοιμη να συμμετέχει σε σκληρές κυρώσεις απέναντι στη Β. Κόρεα, προκειμένου να ανακόψει τα πυρηνικά της σχέδια.

Ο πρεσβευτής της Ουρουγουάης Έλμπιο Ροσέλι, που προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη του ΣΑ «υπενθύμισαν ότι είχαν ήδη εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να λάβουν περαιτέρω μέτρα στην περίπτωση μιας νέας δοκιμής» εκ μέρους της Βόρειας Κορέας. «Με βάση αυτή τη δέσμευση και τη σοβαρότητα της παραβίασης, τα μέλη του ΣΑ θα αρχίσουν να εργάζονται άμεσα» για την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος, συνέχισε, σημειώνοντας ότι η πυρηνική δοκιμή συνιστά «μια σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τη Βόρεια Κορέα ότι πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου, το οποίο, αν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στο πυρηνικό της πρόγραμμα. Η βόμβα αυτή ήταν ένας μηχανισμός κατασκευασμένος σε μικρό μέγεθος, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών», που κυβερνάει τη χώρα, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από έναν σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα πρόσθεσε ότι θα ενεργεί ως ένα υπεύθυνο πυρηνικό κράτος και δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων αν δεν παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία. Επίσης σημείωσε ότι δεν θα μεταφέρει τις πυρηνικές της δυνατότητες σε άλλες πλευρές.

Πάντως, η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου, υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η αρχική ανάλυση δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του καθεστώτος (σ.σ. της Βόρειας Κορέας) περί επιτυχούς δοκιμής μιας βόμβας υδρογόνου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δοκιμή αυτή. Όμως τόνισε ότι οποιαδήποτε δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα θα ήταν «μια προκλητική και κατάφωρη παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Πρώτες αντιδράσεις από Νότια Κορέα και Ιαπωνία

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να μην ήταν βόμβα υδρογόνου ο μηχανισμός που δοκιμάστηκε από τη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap, επικαλούμενο ανακοίνωση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε επίσης από την πλευρά της ότι δεν εντόπισε ραδιενέργεια μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου. Η Πιονγκγιάνγκ διευκρίνισε ότι επρόκειτο για έναν μηχανισμό κατασκευασμένο σε μικρό μέγεθος.

Πάντως, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα εντείνουν την παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας αναφέροντας ότι πρόκειται για μια σοβαρή πρόκληση για την παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε η Σεούλ, σύμφωνα με το Yonhap.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων η πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκεούν Χίε θα προήδρευε συνόδου του συμβουλίου ασφαλείας της Νότιας Κορέας που συνεκλήθη μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στην σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο Άμπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.

«Καταδικάζω απερίφραστα τη δοκιμή αυτή», είπε και πρόσθεσε: «Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε».

Συνιστά επίσης «μια σοβαρή πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», συνέχισε.

ΕΕ: Η δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου αν επιβεβαιωθεί, αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ

«Αν επιβεβαιωθεί, αυτή η ενέργεια αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας να μην παραγάγει ή να μην δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, όπως αναφέρεται σε πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε σε δήλωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι. Είπε πως συνιστά επίσης «απειλή στην ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Βορειοανατολικής Ασίας».

Η Μογκερίνι κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επαναλάβει έναν αξιόπιστο και με νόημα διάλογο με τη διεθνή κοινότητα και να σταματήσει αυτή την παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά.

Πηγή: www.kathimerini.gr