Λιβύη: Σφοδρές συγκρούσεις στη Βεγγάζη με 16 νεκρούς

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Βεγγάζη της Λιβύης ανάμεσα σε δυνάμεις που συνδέονται με την επίσημη κυβέρνηση και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ένοπλες συγκρούσεις και αεροπορικοί βομβαρδισμοί ξέσπασαν χθες Τρίτη μεταξύ της ισχυρής πολιτοφυλακής– τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA)– υπό τη διοίκηση του απόστρατου λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ και τζιχαντιστές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε στο Reuters ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Μιλάντ Ζουέι.

Η Βεγγάζη έχει εμπλακεί σε ένοπλες συγκρούσεις εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Είναι ένα από τα μέτωπα που πολυμέτωπου πολέμου ανάμεσα σε δύο αντίπαλες κυβερνήσεις–την επίσημη στα ανατολικά και την αυτοανακηρυχθείσα που ελέγχει την Τρίπολη– καθώς και στις ένοπλες οργανώσεις που πρόσκεινται στη μία και στην άλλη.

Ο Χαφτάρ κήρυξε πόλεμο στους ισλαμιστές ενόπλους στη Βεγγάζη πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο και αργότερα ονομάστηκε επικεφαλής διοικητής της επίσημης κυβέρνησης. Αλλά οι δυνάμεις του δεν έχουν καταφέρει να διώξουν τους ένοπλους ισλαμιστές από την πόλη.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές εναλλάσσουν τον έλεγχο στις μεταξύ τους συγκρούσεις, στις οποίες όλο και περισσότεροι τζιχαντιστές του ΙΚ – περιλαμβανομένων ξένων τζιχαντιστών – λαμβάνουν μέρος.

Τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι η Λιβύη δεν διαθέτει ακόμη εθνικό στρατό. Οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διαθέτουν πιστές σε αυτές δυνάμεις, αλλά αυτές συχνά αναφέρονται πρώτα σε περιφερειακούς ή τοπικούς διοικητές ή στους αρχηγούς των φυλών.

Πηγή: www.tovima.gr