Η ρωσική επέμβαση στη Συρία φρενάρει την αδιαλλαξία Ερντογάν

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Αρκετές μέρες πλέον από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία, τα δυτικά πολιτικο-στρατηγικά κέντρα δείχνουν να παραμένουν μεταξύ αιφνιδιασμού και αμηχανίας, ενώ η ίδια η Ρωσία κερδίζει πόντους και βάρος στη διεθνή σκακιέρα…
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις δύο πρώτες μέρες του Νοεμβρίου είχαμε ρεκόρ προσβολών από τα ρωσικά μαχητικά κατά των τζιχαντιστών, με δεκάδες εξόδους και καταστροφή 211 στόχων.

Όπως εύστοχα γράφτηκε, «ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται γυμνή, οι πύρινες φλόγες που στέλνει ο Πούτιν από τον ουρανό πάνω στα ψυχανώμαλα κεφάλια των κουκουλοφόρων αποκεφαλιστών και στις υπόλοιπες οχιές που συνιστούν τον ISIS φέρνουν την ανάδυση ενός νέου γεωπολιτικού, ανατολικού ορίζοντα στην ευρύτερη περιοχή». (Λεωνίδας Αποσκίτης, «Παίκτες και κινήσεις στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής»). Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, η πρόσφατη συμφωνία Ιράν – Ρωσίας για πώληση όπλων, η αμερικανοϊρανική προσέγγιση και ο συντονισμός μεταξύ Τεχεράνης, Μόσχας, Δαμασκού και Βαγδάτης στον πόλεμο εναντίον του ISIS προαναγγέλλουν μείζονα αλλαγή στη Μέση Ανατολή.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γιατί αποφάσισε η Ρωσία να επέμβει δυναμικά στη Συρία; Ασφαλώς, δεν είναι μόνο η ανάγκη διατήρησης του Άσαντ στην εξουσία ή το ρωσικό ενδιαφέρον για τη βάση της Ταρτούς. Ούτε αποκλειστικά η ανάγκη εξόντωσης των Τσετσένων τζιχαντιστών του ISIS, που αδημονούσαν να αναλάβουν δράση στον ρωσικό Καύκασο.

Με την επέμβασή της η Μόσχα θέλει να αποδείξει –και το πετυχαίνει– ότι μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά –σε τελική ανάλυση, ως υπερδύναμη– εκεί όπου διακυβεύονται γεωστρατηγικά της συμφέροντα. Πρόκειται για «ολική επαναφορά» της Ρωσίας στην ιστορία με γεωστρατηγικό παρονομαστή. Ενέργειες όπως τα χτυπήματα που εξαπολύθηκαν από την Κασπία Θάλασσα στέλνουν μηνύματα όχι μόνο προς τον ισλαμικό εξτρεμισμό, αλλά και προς το ίδιο το ΝΑΤΟ, για τις δυνατότητες μιας Ρωσίας που σε τίποτα δεν θυμίζει την παραπαίουσα χώρα του Γέλτσιν.

Οι Αμερικανοί, από την άλλη, μάλλον αναδιπλώνονται, αφού ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δηλώνει αίφνης ότι στη Συρία η Ουάσινγκτον σκοπεύει να συντονίσει τις ενέργειές της με τη Μόσχα. Ο Κέρι, σε αποκλειστική συνέντευξη στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό MIR, δήλωσε ότι «θα ήθελα να συνεργαστώ περαιτέρω για την πολιτική πτυχή μιας ειρηνικής διευθέτησης, αλλά αυτό εξαρτάται από τη Ρωσία». Επισήμανε δε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στη Βιέννη για την επίλυση της κρίσης της Συρίας ήταν πολύ παραγωγικές.

Πηγή: www.epikaira.gr