Οξεία κριτική της Κομισιόν στην Τουρκία

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε κριτική στην Τουρκία για την οπισθοδρόμησή της σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, η ελευθερία των ΜΜΕ και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επαίνεσε όμως τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί τα εκατομμύρια προσφύγων μέχρι στιγμής. Στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμενόταν εδώ και ημέρες και δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, αξιολογήθηκε κατά πόσο οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας έχουν προχωρήσει στην εκπλήρωση των απαιτήσεων προσχώρησης στην Ε.Ε.

Για την Τουρκία, «η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και η αρχή της διάκρισης των εξουσιών έχουν υπονομευθεί από το 2014, ενώ δικαστές και εισαγγελείς βρίσκονται υπό ισχυρή πολιτική πίεση», αναφέρει η έκθεση. «Υπήρξε σημαντική οπισθοδρόμηση στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης και της δυνατότητας να γίνονται συγκεντρώσεις».

Η ετήσια αυτή έκθεση είχε καθυστερήσει να έρθει στη δημοσιότητα για εβδομάδες, καθώς υπήρχαν φόβοι στις Βρυξέλλες ότι η κριτική που συνοδευόταν στην έκθεση προς την Αγκυρα θα δυσκόλευε τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν ανάμεσα στην Κομισιόν και την Τουρκία για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο δράσης που θα σταματούσε τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη. Αιτία επίσης της καθυστέρησης ήταν και οι εκλογές που εξελίσσονταν στην Τουρκία.

Ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για λειάνσεις στον τόνο της έκθεσης, τονίζουν ωστόσο ότι στην ουσία δεν υπήρξαν αλλαγές στην κριτική που ασκείται στη γειτονική χώρα. Η Τουρκία έχει ζητήσει ως αντάλλαγμα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης να ανοίξουν διαπραγματευτικά κεφάλαια ένταξής της στην Ε.Ε., τα οποία ήταν μέχρι τώρα παγωμένα. Στον τομέα της οικονομικής νομισματικής πολιτικής η Κομισίον διαπιστώνει ότι έχει γίνει «καλή πρόοδος».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει επίσης την Αγκυρα να ξεκινήσει ειρηνευτικό διάλογο με τις κουρδικές δυνάμεις και εξέφρασε «σημαντικές ανησυχίες» για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά όπως τόνισε και ο αρμόδιος επίτροπος Χαν, «το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί με τις συνομιλίες στην Κύπρο θα μπορούσε να ενισχύσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία», εννοώντας ότι αν λυθεί το Κυπριακό, αυτό θα βοηθούσε την ενταξιακή της διαδικασία.

Οσον αφορά τις διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι διατηρεί τη θετική της πρόταση προς τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη συγκεκριμένη χώρα. Ομως, η Επιτροπή τόνισε ότι αυτή η θετική πρόταση θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσον θα τηρηθεί η συμφωνία που έγινε το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ της κυβέρνησης και των Βρυξελλών ώστε να εξομαλυνθεί η βαθιά πολιτική κρίση μεταξύ του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι και της αντιπολίτευσης. Για αυτόν άλλωστε τον λόγο έχουν προκηρυχθεί εκλογές τον Απρίλιο του 2016.

Πηγή: www.kathimerini.gr