Φάιμαν: Να οργανώσουμε άμεσα τα κέντρα υποδοχής και να προστατέψουμε τα σύνορα της Ε.Ε.

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

«Θα ξεπεράσουμε την προσφυγική κρίση μόνον εάν εφαρμόσουμε στην Ευρώπη αυτά που έχουμε ψηφίσει και, βλέποντας την πραγματικότητα κατάματα, θα πρέπει να οργανώσουμε γρήγορα τα κέντρα υποδοχής και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Όπως υποστήριξε, πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση των προτύπων για τα καταλύματα και για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη και όσο γρηγορότερα λειτουργήσει αυτό τόσο καλύτερα θα επιτευχθεί μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων, ενώ ο ίδιος θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Αυστρία.

«Δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα, αλλά κάθε λιθαράκι βοηθάει ώστε να μην υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορα και ως εκ τούτου ισχύει ο κανόνας ότι κάθε βελτίωση απαλύνει την ανθρώπινη δυστυχία σε οποιαδήποτε σύνορα με αγκαθωτά συρματοπλέγματα», ανέφερε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος εικονικός διακόπτης για να σταματήσει η προσφυγική ροή, αλλά μόνον με πολιτικά μέσα μπορεί να επιβληθεί τάξη και να υπάρξει βοήθεια επί τόπου στις περιοχές προέλευσης των προσφύγων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χώρες οι οποίες θέλουν να αποφύγουν τις ευθύνες στο προσφυγικό ζήτημα, θα πρέπει να υπολογίζουν με συνέπειες, καθώς η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μονόδρομος και ως εκ τούτου εάν κάποιες χώρες αρνούνται μία λύση από κοινού σε επίπεδο ΕΕ, τότε θα πρέπει να επανεξεταστεί κατά το επόμενο κοινοτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο η υποστήριξη για συγκεκριμένα προγράμματα.

Κατά την άποψη του Αυστριακού καγκελάριου, η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία είναι σημαντική για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με την Frontex και για την ταυτόχρονη δημιουργία ευπρεπών συνθηκών στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

«Θα επενδύσουμε σταδιακά τρία δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο ενός Ταμείου για αξιοπρεπή καταλύματα, για τη δημιουργία σχολείων και για τη μέριμνα των προσφύγων στην Τουρκία», σημείωσε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση και στις συμφωνίες επαναπροώθησης με τρίτες χώρες.

Όπως επισήμανε ο Βέρνερ Φάιμαν, πέραν της προσφυγικής κρίσης η υψηλή ανεργία στην Ευρώπη οδήγησε στην ενίσχυση των δεξιών εθνικιστών οι οποίοι, όπως παρατήρησε, έχουν μία απλή «συνταγή», δηλαδή την ταπείνωση και την πρόκληση φόβου, όπως επίσης έχουν πάντα για όλα στερεότυπες αρνητικές ιδέες, ενώ το μόνο που ποτέ δεν έχουν είναι μία λύση.

Σε σχέση με την ανεργία, ο ίδιος βρίσκεται στο πλευρό εκείνων που υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις στην απασχόληση και στην ανάπτυξη, καθώς η κρίση θα φύγει μόνον εάν οι άνθρωποι θα μπορούν και πάλι να εργάζονται και όταν οι άνθρωποι έχουν εργασία δεν είναι επιρρεπείς για παγίδες δεξιών εθνικιστών και «γκουρού».

Πηγή: www.kathimerini.gr