Συνέντευξη Κώστα Μαργαρίτου στο ραδιόφωνο SBS της Αυστραλίας για επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα

Posted on Posted in Νέα ΚΕΔΙΣΑ

Ο Κώστας Μαργαρίτου Διευθυντής Ανάπτυξης και μέλος Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ παραχώρησε σήμερα 27/5/2016 συνέντευξη στο ελληνικό πρόγραμμα του κρατικού ραδιοφώνου SBS της Αυστραλίας με θέμα την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας.
Ο Κώστας Μαργαρίτου υποστήριξε πως πρωτεύων στόχος της επίσκεψης, με αφορμή τα 1000 χρόνια ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος, είναι η εκ νέου ανάδειξη της Ρωσίας σε προστάτιδα δύναμη των Χριστιανών της Ανατολής και η ενίσχυση του Πατριαρχείου της Μόσχας στον Χριστιανικό Κόσμο. Αφενός μεν η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί πυλώνα για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας με βάση το Σχέδιο Εξωτερικής Πολιτικής του 2013 και, αφετέρου, τον Φεβρουάριο του 2016 ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Πάπας Φραγκίσκος υπέγραψαν κοινή δήλωση για την προστασία των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής από την Τζιχαντιστική μάστιγα, ενώ τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία αντιμετωπίζουν προβλήματα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της γεωπολιτικής αστάθειας στον Αραβικό Κόσμο. Σε ότι αφορά της ελληνο-ρωσικές σχέσεις ο Κώστας Μαργαρίτου υποστήριξε ότι θα αναζητηθούν ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και στην αναβίωση του ITGI και του South Stream έπειτα από το μνημόνιο συνεργασίας της Ρώμης μεταξύ Gazprom, Edison και ΔΕΠΑ. Επίσης, θα εξετασθούν επενδυτικές δυνατότητες των Ρώσων στις αποκρατικοποιήσεις (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), ενώ θα υπάρξει μία καταρχήν συμφωνία στον τομέα των τροφίμων και του πρωτογενούς τομέα. Συνεργασία θα υπάρξει επίσης, κατ” εκτίμηση, στον επιστημονικό και στον ακαδημαϊκό τομέα.
Σε σχέση με την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, ο Κώστας Μαργαρίτου ανέφερε ότι, ήδη από το 2006, είχε τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων η δημιουργία ρωσικής ναυτικής βάσης στα Δωδεκάνησα, προοπτική η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδος, να την προστατεύουν οι λεγόμενες ναυτικές δυνάμεις, όπως η Βρετανία στο παρελθόν και οι ΗΠΑ σήμερα. Τέλος επισημάνθηκε το γεγονός πως στα πλαίσια της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της ευρασιατικής ολοκλήρωσης η Ελλάδα, που είναι χώρα του πυρήνα της ΕΕ, αποτελεί το κλειδί για τη γεφύρωση ευρωπαϊκών και ρωσικών συμφερόντων, σε ένα ευρύτερο σχέδιο που είχε προτείνει το 2011 ο Ρώσος Πρόεδρος για μία οικονομική ζώνη από τη Λισσαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ.

Όλη η συνέντευξη του Κώστα Μαργαρίτου στο SBS εδώ