andreas-banoutsos

Οι Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και η επόμενη μέρα για το Κυπριακό

Posted on Posted in Αναλύσεις, Βαλκάνια & Ανατ.Μεσόγειος, Διεθνείς Εξελίξεις, Ελληνική Εξωτερική Πολιτική

Γράφει ο Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ

 

Τις τελευταίες εβδομάδες τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί στις διπλωματικές διεργασίες για την επίλυση του Σκοπιανού ζητήματος και τα Ελληνικά ΜΜΕ δείχνουν να μην ασχολούνται ιδιαίτερα με τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών που πρόκειται να διεξαχθεί στην Κύπρο την Κυριακή 28 Ιανουαρίου. Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος όπου και θα κρίνει τελικά το ποιος θα είναι ο ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου της Μεγαλονήσου για τα επόμενα πέντε χρόνια. Από το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στην Κύπρο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η προοπτική επίλυσης του λεγόμενου Κυπριακού ζητήματος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ) εξασφαλίζει μάλλον με άνεση την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο με ένα ποσοστό της τάξης του 32% και ακολουθεί ο ηγέτης του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, υιός του αείμνηστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, με ένα ποσοστό της τάξης του 23%. Στην τρίτη θέση, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ κ. Σταύρος Μαλάς με ένα ποσοστό της τάξης του 17%. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά ο κ. Γιώργος Λιλλήκας (4.5%) της Συμμαχίας Πολιτών και ο κ. Χρίστος Χρίστου (3%) του ακροδεξιού ΕΛΑΜ. Στην λεγόμενη παράσταση νίκης επικρατεί καθαρά έναντι των ανθυποψηφίων του ο κ. Νίκος Αναστασιάδης με ποσοστό της τάξης του 57%. Οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον πρώτο γύρο θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο για την τελική επικράτηση. Φαβορί για την είσοδο στο δεύτερο γύρο είναι οι κ.κ. Νίκος Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εισέλθει τελικά στο δεύτερο γύρο ο κ. Σταύρος Μαλάς αντί του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το σημαντικότερο κριτήριο (35%) με το οποίο θα αποφασίσουν να ψηφίσουν οι Ελληνοκύπριοι είναι η στάση των υποψηφίων Προέδρων αναφορικά με το Κυπριακό. Ας εξετάσουμε λοιπόν ποιες είναι οι θέσεις για το Κυπριακό των τριών σημαντικότερων υποψηφίων για τη διεκδίκηση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης υποστηρίζει ένθερμα την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αμέσως μετά τις Προεδρικές εκλογές στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Την ίδια θέση περί ΔΔΟ εκφράζει και ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ ανεξάρτητος υποψήφιος κ. Σταύρος Μαλάς.

Σε αντίθεση με τους δύο ανθυποψηφίους του ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος υποστηρίζει την ανάγκη για την υιοθέτηση μίας νέας στρατηγικής για την επίλυση του Κυπριακού η οποία στον πυρήνα της αμφισβητεί τη σκοπιμότητα για λύση στη βάση της ΔΔΟ. Είναι σαφές πως αν ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα επιδιώξει την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο της ΔΔΟ. Η νέα στρατηγική του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου απορρίπτει τις όποιες έξωθεν επιβαλλόμενες λύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και θέτει ως απόλυτη προϋπόθεση για την όποια λύση την άμεση απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και την κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων ξένων δυνάμεων στη Μεγαλόνησο.

Εκτίμηση του γράφοντος είναι πως στην περίπτωση που επανεκλεγεί ο κ. Νίκος Αναστασιάδης στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ πιθανό να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα νέο σχέδιο τύπου Ανάν (το οποίο απορρίφθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία από τους Ελληνοκυπρίους σε δημοψήφισμα το 2004) και πως θα ασκηθούν αφόρητες πιέσεις στην Ελληνοκυπριακή πλευρά από τον διεθνή παράγοντα για την αποδοχή ενός τέτοιου σχεδίου.Μία τέτοια λύση όμως, όπως είχε επισημάνει στο συγκινητικό του διάγγελμα προς τους Ελληνοκυπρίους τον Απρίλιο του 2004 ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, συνεπάγεται την αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης όπως το 2004 έτσι και σήμερα υποστηρίζει ένθερμα την υιοθέτηση μία τέτοιας απαράδεκτης και έξωθεν επιβαλλόμενης λύσης, η οποία όπως προαναφέρθηκε απορρίφθηκε πανηγυρικά από τους Ελληνοκυπρίους. Στις προσεχείς Προεδρικές εκλογές στη Μεγαλόνησο είναι στο χέρι των Ελληνοκυπρίων να απορρίψουν την επικίνδυνη για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού υποψηφιότητα του απερχόμενου Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη.

 

Πηγές

 

http://www.sigmalive.com/news/local/460775/megali-dimoskopisi-proedrikon-eklogon-2018

 

https://alphanews.live/politics/e-megale-demoskopese-toy-alpha-kyproy-gia-tis-proedrikes-ekloges-binteo

 

https://www.offsite.com.cy/articles/eidiseis/politiki/228954-i-nea-stratigiki-toy-nikola-papadopoyloy-gia-to-kypriako

 

https://www.offsite.com.cy/articles/eidiseis/politiki/235099-aytes-einai-oi-theseis-ton-pente-vasikon-ypopsifion-sto-kypriako