Δηλώσεις του Ιδρυτή & Προέδρου Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ Ανδρέα Γ.Μπανούτσου στο star.gr για τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα-Τραμπ στις ΗΠΑ

Posted on Posted in Νέα ΚΕΔΙΣΑ

Δηλώσεις του Ιδρυτή & Προέδρου Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ κ.Ανδρέα Γ.Μπανούτσου στην ιστοσελίδα star.gr και τον δημοσιογράφο κ.Πέτρο Κατσαβριά για τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα-Τραμπ στις ΗΠΑ. 

«Η αποτίμησή μου για την συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ είναι ότι παρά τα του αντιθέτου λεγόμενα η Ελλάδα δεν έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά για τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα παραμένει σύμμαχος των ΗΠΑ ως μέλος του ΝΑΤΟ αλλά έως εκεί» τονίζει στο star.gr o ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ) Ανδρέας Μπανούτσος, φιλτράροντας τα αποτελέσματα των επαφών Τσίπρα-Τραμπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, γεωπολιτική αναβάθμιση για την Ελλάδα θα ήταν «η υπογραφή μίας συμφωνίας για παροχή ετήσιας δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ του τύπου που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς επίσης και η προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού νέας τεχνολογίας (π.χ πολεμικά αεροπλάνα F-35)».

«Αντί για μία τέτοιου είδους συμφωνία που θα συνεπαγόταν πραγματική γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδος από τις ΗΠΑ είχαμε μία συμφωνία για αναβάθμιση των F-16 της Ελληνικής Π.Α., μία αναβάθμιση την οποία θα πρέπει να πληρώσει η ήδη δοκιμαζόμενη από την οικονομική κρίση Ελλάδα με το ποσό των 2,4 δις δολαρίων» υπογραμμίζει ο κ. Μπανούτσος.

Όπως εξηγεί, η Τουρκία παρά την επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν (Ιούλιος 2016) παραμένει ένα κομβικό κράτος για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Το πρόβλημα των ΗΠΑ είναι ο Ερντογάν. Όταν ο Ερντογάν φύγει από την εξουσία τότε οι ΗΠΑ θα στηρίξουν πάλι την Τουρκία και ενδεχομένως να την αποζημιώσουν εις βάρος των Ελληνικών εθνικών συμφερόντων σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Συμπερασματικά οι ΗΠΑ δεν επέδειξαν καμία προθυμία για έμπρακτη στήριξη της Ελλάδος, πολύ περισσότερο δε για αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου» καταλήγει ο κ. Μπανούτσος.

Πηγή: http://www.star.gr/politiki/388678/ti-den-kerdise-h-ellada-apo-th-synanthsh-tsipra-tram