protopappas

«Βrand diplomacy» και επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

Posted on Posted in Αναλύσεις, Διεθνείς Εξελίξεις, ΕΕ & ΝΑΤΟ, Ελληνική Εξωτερική Πολιτική

Γράφει ο Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας, Εκτελεστικός Δ/ντης ΚΕΔΙΣΑ

Η επίσκεψη του απερχομένου προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα αποτελεί κορυφαίο διπλωματικό γεγονός για τη χώρα μας καθώς η λάμψη του «πλανητάρχη» την μετέτρεψε αμέσως σε επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ  Η οικονομική κρίση, οι εισροές μεταναστών, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στο διεθνές προφίλ της Ελλάδας που αναζητεί απεγνωσμένα τρόπους να το βελτιώσει.Η επίσκεψη Ομπάμα δίνει μια αίγλη στην ταλαιπωρημένη  Ελλάδα και τονώνει το nation branding της καθώς δείχνει ότι είναι μια ασφαλής χώρα, κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αξίζει την επίσκεψη ενός αρχηγού κράτους, που είναι πολύ εκλεκτικός και διαθέτει το  κορυφαίο πολιτικό εκτόπισμα στην  υφήλιο.

Οι χώρες εξαρτώνται από τις εικόνες τους, σύμφωνα με το Simon Anholt όπως και οι εταιρείες. Η καλή εικόνα μιας χώρας καθώς και της κυβέρνησής της στο διεθνές ακροατήριο αποτελεί πόλο έλξης για  την προσέλκυση τουριστών, τους επενδυτές την ενίσχυση των εξαγωγών και κερδίζει την επιβράβευση των άλλων κυβερνήσεων και της διεθνούς κοινής γνώμης. Μια χώρα με αδύναμη ή αρνητική φήμη έχει μια πολύ διαφορετική αντιμετώπιση που επηρεάζει σε σημαντικότατο βαθμό και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της.  Εάν μια  χώρα θεωρείται σε ένα μεγάλο βαθμό ότι αξίζει την αδυναμία ή την αρνητική φήμη  της τότε θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά της και να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση με στόχο να ανατρέψει τις εναντίον της ισορροπίες με σκοπό να αποκτήσει μια καλύτερη ή πιο ισχυρή φήμη.

Ο Μπάρακ Ομπάμα αν και δεν θα πάρει αποφάσεις αν και δεν μπορεί να επηρεάσει καταστάσεις, καθώς στις 20 Ιανουαρίου θα τον διαδεχθεί στην προεδρεία ο νεοεκλεγέντας  Ντόναλτ Τραμπ, παραμένει ένας  «πλανητάρχης» ο οποίος επέλεξε να επισκεφθεί την Ελλάδα και αυτό δεν αλλάζει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  επενδύει στην επίσκεψη Ομπάμα και την παρουσιάζει σαν μια διπλωματική επιτυχία, σαν μια στήριξη της υπερδύναμης προς την πολιτική της για τη μείωση του χρέους και σαν ένα ράπισμα στην τουρκική προκλητική εξωτερική πολιτική.

Ο αμερικανός πρόεδρος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Γερμανία και έχει τη σημασία και το γεγονός ότι δεν θα επισκεφθεί τη γειτονική Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την επίσκεψη για επικοινωνιακούς λόγους. Ο Ομπάμα  στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι «τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης, είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους» και επισήμανε ότι  «οι  μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολες αλλά απαραίτητες». Παράλληλα  ανέδειξε και το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτηρίζοντάς την «σύμμαχο στην περιοχή και ζωτικό σύνδεσμο στο ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ» ειδικά στον πόλεμο  κατά της τρομοκρατίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που με βάση πάντα τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση, που οι συντάξεις περικόπτονται και η ανεργία μαστίζει τη χώρα, έχει ανάγκη από ένα γεγονός που θα το χρησιμοποιήσει για εσωτερική κατανάλωση. Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό καθώς όπως  προαναφέραμε δεν μπορεί να επηρεάσει πλέον διεθνείς καταστάσεις. Άλλωστε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι εκείνος που καθορίζει την οικονομική πολιτική των Βρυξελλών απέναντι στην Ελλάδα

Η επίσκεψη του απερχόμενου «πλανητάρχη» αποτελεί  κορυφαίο διπλωματικό γεγονός για τη χώρα μας και όσοι  επιχειρούν να το υποβαθμίσουν μάλλον δεν πείθουν. Ο Μπάρακ Ομπάμα είναι ο τέταρτος αμερικανός πρόεδρος  ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα μετά τον Μπίλ Κλίντον (19-20 Νοεμβρίου 1999), τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο (19-20 Ιουλίου 1991) και το Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (14-15 Δεκεμβρίου 1959).

Ο Ομπάμα δίνει μια πρόσκαιρη λάμψη στη χώρα μας και η κυβέρνηση πρέπει να το εκμεταλλευτεί και να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να βοηθηθεί ο ιδιωτικός τομέας και να κινηθεί η πραγματική αγορά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει  την επίσκεψη Ομπάμα για να περάσει μηνύματα στην ελληνική κοινή γνώμη που είναι εκτός πραγματικότητας και που παραπέμπουν σε μια μορφή λαϊκισμού.