Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΕΔΙΣΑ με θέμα: «Το ΝΑΤΟ στην Εποχή του Τραμπ»- Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Posted on Posted in Εκδηλώσεις, Νέα ΚΕΔΙΣΑ

To Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία (σε μία κατάμεστη αίθουσα χωρητικότητας 250 ατόμων) την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018  εκδήλωση με θέμα «Το ΝΑΤΟ στην Εποχή του Τραμπ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Amalia Athens με χορηγούς επικοινωνίας το Liberal.gr και το Armynow.net

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Αντιστράτηγοι ε.α. κ.κ.Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Ιωάννης Μπαλτζώης και Λάμπρος Τζούμης και ο Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων(ΣΣΕ) Δρ.Κωνσταντίνος Γρίβας. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διεθνολόγος πρώην σύμβουλος του ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ κ.Δημήτρης Ιατρίδης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου ανάμεσά τους πολιτικοί, στρατηγοί και ναύαρχοι ε.α., πρέσβεις, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δημοσιογράφοι και πολυάριθμοι φοιτητές Διεθνών Σχέσεων Ελληνικών ΑΕΙ. Ιδιαίτερη τιμή για το ΚΕΔΙΣΑ αποτέλεσε η παρουσία του Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Τσιρίδη εκπροσώπου του Α/ΓΕΣ κ.Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκδήλωση, καθώς επίσης και της Προέδρου του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (ΗΠΑ) στην Ελλάδα κας Αικατερίνης Παπαθανασίου.

Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ κ. Ανδρέας Γ.Μπανούτσος στην εισαγωγική του ομιλία έκανε μία συνοπτική ιστορική αναφορά της πορείας του ΝΑΤΟ από την ίδρυση του το 1949 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα κατέθεσε τον προβληματισμό του για τη σκοπιμότητα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της Συμμαχίας στο 2% του ΑΕΠ των κρατών-μελών σε μία περίοδο που οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών μειώνεται δραματικά. Αναρωτήθηκε επίσης αν η συνεχής διεύρυνση του ΝΑΤΟ υπονομεύει τη συνοχή και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της Συμμαχίας. Διατύπωσε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων εξυπηρετεί τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα, με την έννοια ότι αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος εντός της Συμμαχίας, καθώς από εκεί που η Ελλάδα ήταν η μοναδική Βαλκανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 μέχρι το 2004, σήμερα αποτελούν μέλη της Συμμαχίας και άλλα πέντε Βαλκανικά κράτη (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Αλβανία και Μαυροβούνιο), ενώ προ των πυλών της ένταξης βρίσκεται και το κράτος των Σκοπίων. Τέλος, αναρωτήθηκε ποιος θα πληρώσει το αυξημένο κόστος επενδύσεων σε ΝΑΤΟικές υποδομές στα υπό ένταξη νέα κράτη μέλη δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένος να χρηματοδοτήσουν οι ΗΠΑ αυτές τις επενδύσεις.

Ο Συντονιστής της εκδήλωσης κ.Δημήτρης Ιατρίδης στη παρέμβαση του κατέθεσε τον προβληματισμό του αναφορικά με το κόστος που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα αναφέρθηκε και εκείνος με τη σειρά του στο ζήτημα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών στο ύψος του 2% του ΑΕΠ των κρατών-μελών της Συμμαχίας. Αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, την Κίνα και την ΕΕ και επισήμανε ότι η Ελλάδα όλες αυτές τις δεκαετίες βγήκε πολλαπλά ωφελημένη από τη συμμετοχή της στην Ατλαντική Συμμαχία αν και όπως σημείωσε η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ δεν απέτρεψε την Τουρκική εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου το 1974, καθώς επίσης και τις καθημερινές παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας από την Τουρκία με έσχατη πρόκληση την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών στις Τουρκικές φυλακές.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. κ.Κωνσταντίνος Λουκόπουλος στην ομιλία του ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία (consensus) και πως θεωρητικά ακόμα και μικρές χώρες έχουν λόγο παρά τον αδιαμφισβήτητο ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ. Σημείωσε επίσης ότι την Εποχή την καθορίζουν οι γεωπολιτικές προκλήσεις και όχι καθαυτός ο Πρόεδρος των ΗΠΑ όσο εμβληματικός και αν είναι. Ανέφερε επίσης ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ των κρατών-μελών της Συμμαχίας που έχει γίνει σημαία της πολιτικής του Προέδρου Τραμπ αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία τον Σεπτέμβριο του 2014 επί Προεδρίας Ομπάμα. Συμπλήρωσε επίσης ότι η αναφορά του Προέδρου Τραμπ σε στρατιωτικές δαπάνες ύψους 4% του ΑΕΠ που ζήτησε ο ίδιος  είναι εκτός πραγματικότητας για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και αφορά τις ίδιες τις ΗΠΑ που είναι παγκόσμια δύναμη. Τέλος ανέφερε ότι οι προκλήσεις της Συμμαχίας προέρχονται από την αναθεωρητική πολιτική της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Ουκρανίας σε συνδυασμό με το νέο Ρωσικό Δόγμα και φυσικά την διεθνή τρομοκρατία. Για αυτούς τους λόγους το ΝΑΤΟ λαμβάνει μέτρα που αφορούν την ενίσχυση του Άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας, το οποίο είχε ατροφήσει μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. κ.Λάμπρος Τζούμης κατά την ομιλία του εκτίμησε ότι η εκλογή Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ επί της ουσίας δεν θα αλλάξει την στρατηγική του ΝΑΤΟ και αυτό κατέστη σαφές με τις αποφάσεις που έλαβε η Συμμαχία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11-12 Ιουλίου 2018. Αναφέρθηκε επίσης στις ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ πέρα των συνόρων του σε περιοχές όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, την προοπτική ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στη Συμμαχία, στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κρατών-μελών της Συμμαχίας, στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, την Κίνα, την ΕΕ και την Τουρκία και την συνδρομή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. κ.Ιωάννης Μπαλτζώης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο «ΝΑΤΟ ως εργαλειοθήκη στις Αμερικανικές Γεωστρατηγικές Επιδιώξεις από την ίδρυσή του ως σήμερα. Η σκοτεινή πλευρά του». Ανέφερε ότι σκοπός του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου ήταν η ανάσχεση αρχικά της Σοβιετικής Ένωσης και εν συνεχεία της Ρωσίας, υπενθυμίζοντας την ιστορική ρήση του πρώτου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Λόρδου Hastings Ismay ότι στόχος της δημιουργίας της Ατλαντικής Συμμαχίας ήταν να κρατήσει τους «Ρώσους έξω, τους Αμερικανούς μέσα και τους Γερμανούς κάτω», ενώ επισήμανε ότι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εδράζεται στην γεωπολιτική θεωρία του Nicolas Spykman. «Όποιος ελέγχει το Rimland (ανασχετικό δακτύλιο), ελέγχει την Ευρασία. Όποιος εξουσιάζει την Ευρασία, ελέγχει το πεπρωμένο του κόσμου». Αναφέρθηκε επίσης  στην αθέτηση της υπόσχεσης που είχε δώσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους πρεσβύτερος στον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1990 ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικά μετά την επανένωση της Γερμανίας, ενώ αναφέρθηκε και στην σκοτεινή πλευρά του ΝΑΤΟ αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση της Τουρκικής εισβολής και κατοχής της Βόρειας Κύπρου το 1974, τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και την επιχείρηση κατά της Λιβύης το 2011.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κ. Κωνσταντίνος Γρίβας στην ομιλία του διατύπωσε την άποψη ότι σήμερα έχουμε ένα «πληθωριστικό» ΝΑΤΟ με πάρα πολλά κράτη-μέλη και αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο που έχουν σημειώσει η Ρωσία και η Κίνα στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας και πως αυτή αμφισβητεί την ηγεμονία των ΗΠΑ στο διεθνές σύστημα. Αναφορικά με την πολιτική του Πρόεδρου Τραμπ σημείωσε ότι  προσπαθεί να εφαρμόσει, (παρά τα προσκόμματα που βάζει το μυωπικό κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον), σε μία σύγχρονη αντιστραμμένη εκδοχή την τριγωνική διπλωματία του επικεφαλής του State Department των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Τον προσεταιρισμό δηλαδή της Ρωσίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η γεωστρατηγική απειλή της Κίνας στο σύγχρονο πολυπολικό κόσμο. Τέλος σημείωσε πως η Ελλάδα σε αυτό το διεθνές ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον θα πρέπει να ασκεί μία εθνο-κεντρική εξωτερική πολιτική χωρίς να ταυτίζεται με καμία Μεγάλη Δύναμη.

 

 

ekd_17_10_18_1

ekd_17_10_18_2

ekd_17_10_18_4

ekd_17_10_18_5 Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ κ. Ανδρέας Γ.Μπανούτσος

ekd_17_10_18_7
Το πάνελ της εκδήλωσης
Από αριστερά προς τα δεξιά: ο Αντιστράτηγος ε.α. κ.Κων/νος Λουκόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α. κ.Λάμπρος Τζούμης, ο Συντονιστής της εκδήλωσης κ. Δημήτρης Ιατρίδης,ο Αντιστράτηγος ε.α. κ.Ιωάννης Μπαλτζώης, ο Καθηγητής Γεωπολιτικής στη ΣΣΕ Δρ.Κων/νος Γρίβας

ekd_17_10_18_8
Ο Συντονιστής της εκδήλωσης κ. Δημήτρης Ιατρίδης

ekd_17_10_18_9
LP2_0036

ekd_17_10_18_19
Ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Κων/νος Λουκόπουλος

ekd_17_10_18_10
Ο  Αντιστράτηγος ε.α. κ. Λάμπρος Τζούμης

ekd_17_10_18_11
Ο Αντιστράτηγος ε.α. κ.Ιωάννης Μπαλτζώης

ekd_17_10_18_12
Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής στη ΣΣΕ κ. Κων/νος Γρίβας

ekd_17_10_18_13
Ο Ταξίαρχος κ. Κων/νος Τσιρίδης εκπρόσωπος του Α/ΓΕΣ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκδήλωση του ΚΕΔΙΣΑ

ekd_17_10_18_15
Από αριστερά προς τα δεξιά: ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Μπαλτζώης, ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Κων/νος Λουκόπουλος και ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Λάμπρος Τζούμης

ekd_17_10_18_16
Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ κ. Ανδρέας Γ.Μπανούτσος (αριστερά) και ο Συντονιστής της Εκδήλωσης κ. Δημήτρης Ιατρίδης (δεξιά)

ekd_17_10_18_14
Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ κ. Ανδρέας Γ. Μπανούτσος (δεξιά) και η Πρόεδρος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (ΗΠΑ) στην Ελλάδα κα Αικατερινή Παπαθανασίου (αριστερά)

ekd_17_10_18_17
Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ κ. Ανδρέας Γ. Μπανούτσος (αριστερά) και ο Καθηγητής Γεωπολιτικής στο ΣΣΕ Δρ. Κων/νος Γρίβας (δεξιά)

ekd_17_10_18_18
Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ κ. Ανδρέας Γ. Μπανούτσος (αριστερά), ο Αντιστράτηγος ε.α. κ.Κων/νος Λουκόπουλος (κέντρο) και ο Δ/ντης Ερευνών ΚΕΔΙΣΑ Δρ. Πέτρος Βιολάκης (δεξιά)