Βερολίνο: Πιθανή επέμβαση στη Λιβύη

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ. Η προώθηση των θέσεων των τζιχαντιστών στη Λιβύη αποτελεί νέα απειλή για την Ευρώπη, και είναι πιθανόν να προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων, δήλωσε η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει την ανάπτυξη γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα. Παράλληλα έκανε λόγο για έναν απειλητικό «άξονα του τρόμου» στην Αφρική.

«Η Γερμανία δεν θα έχει τη δυνατότητα να αποφύγει την υποχρέωσή της να συμβάλει κατά το δικό της μερίδιο», δήλωσε η υπουργός στην εφημερίδα Bild, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο σχεδιάζει να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, πεδίο ένοπλων συγκρούσεων από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2001. Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το είδος της επέμβασης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η επιβολή του νόμου και της τάξης είναι ο σημαντικότερος στόχος στη Λιβύη.

Η Γερμανία, η οποία έχει 1,1 εκατ. πρόσφυγες στο έδαφός της, ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στα εδάφη των χωρών που συνορεύουν με την Ευρώπη, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μεσόγειο. Η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό αποτελεί ένα φορτισμένο θέμα στη Γερμανία, η οποία, ύστερα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, απέφυγε τη διεθνή εμπλοκή των στρατιωτικών της δυνάμεων. Η στάση αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει τις τελευταίες δεκαετίες, με τη συμμετοχή της στη νατοϊκή επέμβαση στο Κόσοβο το 1999 και στη συνέχεια με την ανάπτυξη γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά των Ταλιμπάν, και με τη γερμανική συμμετοχή στη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Πηγή: www.kathimerini.gr