assets_LARGE_t_420_54626419_type12713

Με ισόβια απειλούνται Τούρκοι δημοσιογράφοι

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Κρίνοντας από τα γεγονότα, ειδικά των τελευταίων οχτώ μηνών, στην Τουρκία του Ερντογάν τον πρώτο λόγο τον έχει ο σουλτάνος και όλοι οι άλλοι απλώς υποτάσσονται σε αυτόν.

Μόλις χθες, η τουρκική Εισαγγελία ζήτησε την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης κατά δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας «Cumhuriyet», του διευθυντή Τζαν Ντιουντάρ και του επίσης διευθυντικού στελέχους Ερντέμ Γκιουλ, που είχαν πέρυσι δώσει στη δημοσιότητα βίντεο (μαγνητοσκοπημένο τον Ιανουάριο του 2014) με τουρκικά κρατικά φορτηγά να μεταφέρουν όπλα στη Συρία.

«Οποιος ευθύνεται γι” αυτήν την ιστορία, θα το πληρώσει ακριβά», είχε απειλήσει ο ίδιος ο σουλτάνος Ερντογάν, μαινόμενος κατά της αποκάλυψης ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MΙT) προμήθευαν με όπλα και πυρομαχικά ισλαμιστές αντάρτες (ενδεχομένως Τουρκμένους) που μάχονται ενάντια στο καθεστώς Ασαντ στη Συρία.

Οσο για την ώρα της… πληρωμής, αυτή δείχνει πλέον να δρομολογείται για τους δύο προφυλακισμένους δημοσιογράφους που κατηγορούνται για: συλλογή κρατικών μυστικών, κατασκοπεία, απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, απόπειρα υπονόμευσης του κυβερνητικού έργου, υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης (εν προκειμένω του Φετουλάχ Γκιουλέν) κ.ά. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το καθεστώς Ερντογάν στέλνει στο εδώλιο δημοσιογράφους. Η Τουρκία φιγουράρει στον πάτο (στη θέση 149 σε σύνολο 180) της παγκόσμιας κατάταξης για την ελευθερία του Τύπου των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, ενώ υπενθυμίζεται ότι, πέρα από μεμονωμένους δημοσιογράφους και εφημερίδες, το καθεστώς έχει βάλει στο στόχαστρο ακόμη και υπηρεσίες όπως το Twitter ή το YouTube.

Ελλειμμα δημοκρατίας

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, μόλις πριν από λίγες ημέρες, επικρίνει την Αγκυρα επειδή δεν δίνει το καλό παράδειγμα σε θέματα όπως είναι ο σεβασμός της ελευθερίας της έκφρασης.

«Οταν τα μέσα ενημέρωσης εκφοβίζονται, ή οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται, και πάνω από 1.000 πανεπιστημιακοί κατηγορούνται για προδοσία, επειδή υπέγραψαν μια διακήρυξη, δεν δίνεται το καλό παράδειγμα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν… δίνοντας πάσα στις Βρυξέλλες, οι οποίες επίσης εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία.
Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε χθες και η οργάνωση «Human Rights Watch» να κατακεραυνώσει την Τουρκία με έκθεσή της, στην οποία καταγγέλλει τη σημαντική αύξηση στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο 2015, αλλά και την «πορεία της χώρας προς την απολυταρχία».

Πηγή: www.ethnos.gr