omiros-tsapalos

Κακό timing για τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για τους «8» Τούρκους αξιωματικούς

Posted on Posted in Αναλύσεις, Ελληνική Εξωτερική Πολιτική

Γράφει ο Όμηρος Τσάπαλος, Ιδρυτικός Εταίρος & Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ

 

Η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιώτες-πραξικοπηματίες στην χώρα τους με το σκεπτικό ότι δεν θα έχριζαν ανθρώπινης, ίσης και δίκαιης μεταχείρισης από το τουρκικό καθεστώς, είναι και θετική και αυτονόητη για μια Πολιτεία – κράτος δικαίου, που υπερασπίζεται τις βασικές ανθρώπινες αξίες και δικαιώματα και που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η Κυβέρνηση σεβάστηκε αυτό που σε πολλές άλλες περιπτώσεις (και διαχρονικά μιλώντας) αποφεύγει να σεβαστεί: ότι στην χώρα αυτή επικρατεί η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, και επομένως καμία πολιτική ή εξωθεσμική παρέμβαση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει που να επηρεάζει την κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η απόφαση του ελληνικού Δικαστηρίου όμως δεν αξιολογείται ως ανεξάρτητη και από την Τουρκία, αλλά αντιθέτως ως πολιτική απόφαση. Ήδη οι αντιδράσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου είναι ανησυχητικές για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών απειλεί ανοικτά πλέον πως θα καταργήσει την διμερή συμφωνία επανεισδοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μετανάστες που συνεχίζουν να «σταθμεύουν» στην χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Παράλληλα, μια επιδείνωση των διμερών σχέσεων με την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού σε πλήρη εξέλιξη αποτελεί αν μη τι άλλο ένα αρνητικό στοιχείο στην όλη διαδικασία προσέγγισης των δυο πλευρών. Και αυτό γιατί γεννά εκ μέρους της Τουρκίας περισσότερη καχυποψία αλλά και επιπλέον αφορμές για να σηκωθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και οι Τούρκοι στην σκηνοθεσία γεγονότων και τετελεσμένων είναι πάντα πρωτοπόροι…

Το timing επομένως για την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης υπήρξε κακό. Σίγουρα ο δικαστής θα μπορούσε να κρίνει και να αποφασίσει για ένα τόσο σημαντικό νομικό ζήτημα λαμβάνοντας υπόψιν και τον αντίκτυπο που η απόφαση του θα είχε για την χώρα του την δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι δικαστές αποφασίζουν να αναβάλουν την διάσκεψη και την ετυμηγορία τους προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Η αναβολή της διάσκεψης των δικαστών για το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη του νόμου για το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι χαρακτηριστική. Σε αυτή την περίπτωση, ο δικαστής συνυπολόγισε για τον χρόνο λήψης της απόφασης του τις αντιδράσεις της δεδομένης χρονικής στιγμής, που εν προκειμένω έκρινε πως θα ήταν κοινωνικές.

Συνοψίζοντας, οι σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας πρόκειται να επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες με τον φόβο να επηρεάσουν αρνητικά το Κυπριακό ζήτημα. Η απόφαση του Δικαστηρίου έπρεπε να αναβληθεί για λίγους μήνες έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις προθέσεις της Τουρκίας να βοηθήσει ή να εμποδίσει την επίλυση του Κυπριακού. Πέραν αυτού, η Δικαιοσύνη λειτούργησε ανεξάρτητα. Ευχή όλων μας είναι να συνεχίσει.

 

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο globalview.gr