griva-natalia

Η νέα υπόγεια αμυντική γραμμή του Ισραήλ

Posted on Posted in Αναλύσεις, Μέση Ανατολή, Πληροφόρηση και Ασφάλεια, Στρατηγική & Άμυνα, Τρομοκρατία, Ασφάλεια & Οργανωμένο Έγκλημα

Γράφει η Ναταλία Γρίβα, Εξωτερική Συνεργάτης ΚΕΔΙΣΑ

Στις 6-8-2016 δύο μέλη της Hamas σκοτώθηκαν και πολλά παγιδεύτηκαν και τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας όταν μία από τις υπόγειες σήραγγες της οργάνωσης κατέρρευσε. Το ένα από τα δύο μέλη αναγνωρίστηκε ως ο Khaled al-Hoor, 22 ετών.

Οι υπόγειες σήραγγες της οργάνωσης έχουν αρχίσει και καταρρέουν σε τακτική βάση το τελευταίο διάστημα. Από τον Ιανουάριο, περίπου 20 τρομοκράτες σκοτώθηκαν ενώ έσκαβαν υπόγειες σήραγγες.

H Hamas, όπως και οι τζιχαντιστές και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις διατηρούν υπόγειο δίκτυο με σήραγγες εντός της Γάζας τόσο για σκοπούς λαθρεμπορίου όσο και τρομοκρατίας που φτάνουν στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο.

1

Οι περιοχές στη βόρεια και ανατολική Λωρίδα της Γάζας ελέγχονται από την οργάνωση Hamas και συνορεύουν με το Ισραήλ, ενώ στα νότια συνορεύουν με την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη («buffer zone», βλ. χάρτη 2) κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα στη χερσόνησο του Σινά και προκαλεί πλημμύρες στις σήραγγες καταστρέφοντας τις υποδομές, μέσω τον οποίων η Hamas έκανε λαθρεμπόριο όπλων.

2

 

Το Ισραήλ στην προσπάθειά του σταματήσει τις επιθέσεις και το λαθρεμπόριο μέσω των σηράγγων σχεδιάζει να κατασκευάσει μια νέα αμυντική γραμμή περιμετρικά των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας.

Το πρώτο μέρος του υπόγειου αμυντικού φράγματος θα αναπτυχθεί κατά μήκος δέκα χιλιομέτρων, με απώτερο στόχο τα εξήντα χιλιόμετρα κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων περικυκλώνοντας τη Γάζα.

Τα συμπαγή φράγματα θα επεκταθούν σε αρκετά στρώματα υπογείως και υπεργείως. Το τείχος αυτό εκτός από φυσικό φράγμα θα έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει σκαψίματα σηράγγων κοντά του, γεγονός που θα επιτρέψει στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν δράση καταστρέφοντας τις σήραγγες πριν αποτελέσουν απειλή για το ισραηλινό κράτος.

3

 

Η προσφορά για την κατασκευή του αμυντικού έργου έχει υποβληθεί σε είκοσι ισραηλινές κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά μόνο τέσσερις θα το αναλάβουν (μία εκ των τεσσάρων είναι η Soleh Boneh,η οποία ήδη κάνει δοκιμές επί του έργου) . Όμως, λόγω της πολυπλοκότητας του έργου και το βάθος στο οποίο πρέπει να σκάψουν, οι Ισραηλινοί εργολάβοι θα χρειαστούν βοήθεια από ξένες εταιρίες, έμπειρες στην ανέγερση υπόγειων φραγμάτων. Το έργο έχει οριστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2016 και υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περίπου 2,7 δισ. σέκελ (~ 870 εκατ. ευρώ).

Όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz στις 9-8-2016, το Ισραήλ έχει καταφέρει να συλλέξει μόνο 600 εκατ. σέκελ, τα μισά από το στρατό και τα υπόλοιπα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αμύνης.

Οι εταιρίες που έχουν υποβάλλει προσφορές μέχρι στιγμής είναι οι Rafael, Israel Aerospace Industries, Elta και Ampers.

Το αμυντικό υπόγειο φράγμα ενδέχεται να δώσει τέλος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ με τις υπόγειες σήραγγες.



Πηγές

Jewish Business news
Times of Israel
Middle East Monitor
Haaretz
Behind the News

Η ανάλυση αυτή πρωτοδημοσιεύτηκε στο terrorism.gr