parisinekros-thumb-large

Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στο Παρίσι

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

ΠΑΡΙΣΙ. Ανδρα που εισέβαλε με μαχαίρι και ψεύτικη ζώνη εκρηκτικών φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ!» σε αστυνομικό τμήμα του Παρισιού πυροβόλησαν και σκότωσαν αστυνομικοί.

Το περιστατικό σημειώθηκε την ημέρα της πρώτης επετείου από τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo, στη συνοικία Γκουτ Ντ’ Ορ του 18ου δημοτικού διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας, στην οποία διαμένει μεγάλο ποσοστό μεταναστών και Γάλλων αραβικής και αφρικανικής καταγωγής.

Αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού διηγήθηκαν ότι οι αστυνομικοί κάλεσαν τον άνδρα να απομακρυνθεί από την είσοδο του τμήματος, προτού ανοίξουν πυρ.
Αμέσως μετά την επίθεση, μεγάλο μέρος της συνοικίας αποκλείστηκε, με την αστυνομία να απαγορεύει την κυκλοφορία και διακόπτοντας τη λειτουργία δύο γραμμών του παρισινού μετρό που διέρχονται από εκεί.

Λίγη ώρα πριν από την επίθεση του άνδρα στο τμήμα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέτισε –σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας– φόρο τιμής στους άνδρες και τις γυναίκες της γαλλικής αστυνομίας που έπεσαν στο καθήκον.

«Η τρομοκρατική απειλή θα συνεχίσει να βαραίνει τη Γαλλία. Πρέπει να έχουμε τη νομική δυνατότητα να υποχρεώνουμε τους ανθρώπους αυτούς (όσους έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί) –και μόνον τους ανθρώπους αυτούς– να εκπληρώνουν ορισμένες υποχρεώσεις και, αν είναι αναγκαίο, να τους θέτουμε υπό κατ’ οίκον περιορισμό, γιατί είναι επικίνδυνοι. Οι αστυνομικοί αυτοί έπεσαν στο καθήκον για να μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ενστάσεις για την πολιτική εκμετάλλευση των επιθέσεων της 7ης Ιανουαρίου 2015 εξέφρασε, όμως, σε χθεσινές της δηλώσεις η σκιτσογράφος του Charlie, Κοκό. «Η φράση Je suis Charlie χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας ως σύνθημα αντίστασης στην τρομοκρατία ή ως έκφραση θλίψης. Σταδιακά, όμως, συνειδητοποίησα ότι η φράση αυτή έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τόσους πολλούς και για τόσους πολλούς λόγους, που τώρα πια δεν ξέρω τι πραγματικά σημαίνει», είπε ο Κορίν Ρέι, που υπογράφει ως Κοκό.

Πηγή: www.kathimerini.gr